Folytatódik a Tisztaszoftver program

Újabb egy évig, 2013. március 1-jéig biztosan folytatódik a Tisztaszoftver program. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) két héttel ezelőtt megállapodott az annak nagyobb részét kitevő Microsoft szoftverek bérlésének meghosszabbításáról, és azóta megegyezett a Novell és Red Hat termékek oktatásban történő felhasználásához támogatást nyújtó HUEDU és OpenEDU programok folytatásáról is. A szerződéseket ugyan még egyik esetben sem írták alá, de a kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkár szerint ez már csak formalitás, a közbeszerzési eljárások lezárásának függvénye.

Csak a közoktatásnak

Jelentős változás a Microsoft-licencek esetében, hogy a jogosultak köre tovább szűkült. Tavaly a felsőoktatásban tanuló diákok kerültek ki a központi licencfinanszírozás hatálya alól, nekik egy éve nem jár ingyen Windows és Office az államtól. A most megújított megállapodás már a felsőoktatási intézményekkel és azok dolgozóival sem számol, csupán a közoktatásban – az általános és középiskolák számára – biztosítja a redmondi vállalat egyes termékeinek használatát.

A 2001-ben, az előző Orbán-kormány idején – még Campus néven – elindított Tisztaszoftver program eredetileg éppen a felsőoktatási intézményekre korlátozódott csupán, az általános és középiskolák csak a 2005-ös bővítéssel kerültek annak hatálya alá. Később a programban helyet kaptak nyílt forráskódú megoldások is. A 2009 tavaszán elindított HUEDU alprogram a Novell közel teljes szoftverportfóliójának oktatásban történő felhasználását biztosítja, míg a tavaly ősszel startolt OpenEDU keretében a köz- és felsőoktatási intézmények, azok dolgozói és diákjai kapnak jogot a Fedora-alapú Sulix rendszer, valamint a Red Hat megoldásainak használatára.

A megállapodás részleteiről megkeresésünkre az NFM nem adott felvilágosítást, így arról sem, hogy mennyit költ az állam az újabb egy évre szóló szoftverbérletért. A költségekről csak a szerződés megkötését követően tudnak majd nyilatkozni – írták válaszukban. Az elmúlt évben a köz- és felsőoktatási Microsoft-licencekért 1,1 milliárd forintot fizetett a minisztérium.

Lapunk úgy tudja, hogy a megújított megállapodás gyakorlatilag változatlan termékkörhöz biztosít hozzáférést a közoktatási intézmények számára, így a Microsoft Windows 7 Professional (vagy bármely már korábbi kiadás) operációs rendszer, az Office 2010 Professional Plus irodai csomag, a Windows 2008 R2 Standard Server és az utóbbihoz tartozó kliens-hozzáférési jogok (CAL) használatára terjed ki. Ezeket az iskolák számítógépein, illetve a dolgozók otthoni eszközein lehet újabb egy évig használni.

A minisztérium kommunikációs főosztálya válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a Microsoft-licencek a szerződés aláírásáig is folyamatosan elérhetőek a közoktatási intézmények számára.

Egy évre terveznek

Február végén, miután a megállapodás tető alá hozásának híre nyilvánosságra került, a NFM hivatalos nyilatkozatában azt írta, hogy „a kormány biztosítja a közoktatás számára a működéshez, illetve az informatikaérettségi lebonyolításához szükséges szoftvereket.” Ebből a mondatból akár az is kiolvasható, hogy a Tisztaszoftver megszüntetésének következményeivel eredetileg nem számoló minisztérium végül az idei érettségi zökkenőmentes lefolytatását biztosítandó döntött december végi álláspontja feladása és a program meghosszabbítása mellett. Azért, hogy időt nyerjen, és fel tudja készíteni az iskolákat az újabb szerződést lejártával problémamentesebben megvalósítható platformváltásra, a nyílt forrású megoldások általános bevezetésére.

A lapunk által megkérdezett, a Tisztaszoftver program jövőjével kapcsolatos tárgyalásokra is rálátó iparági forrásaink szerint azonban inkább úgy tűnik, hogy a tárca felismerte: egy átállás nem csupán az operációs rendszert és az irodai szoftvereket érintené, hanem az intézmények által széles körben használt és a Microsoft platformján futó – esetenként egyedi fejlesztésű – alkalmazások összességét, és ezek pótlása, helyettesítése nem triviális feladat. Az, hogy az NFM csak egy évre kötelezte el magát a folytatás mellett, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ki akar hátrálni a program mögül, inkább annak a lenyomata, hogy hosszabb távon nem tud tervezni az e célra fordítható költségvetési forrásokkal.

Visszautasíthatatlan ajánlat

Várhatóan azonban a felsőoktatási intézmények sem feltétlenül maradnak Windows és Office nélkül: a Microsoft Magyarország most közvetlenül az egyetemekkel, főiskolákkal tárgyal arról, hogy milyen feltételekkel tudná biztosítani termékei további jogszerű használatát. A vállalatnak vannak bejártatott kedvezményes oktatási licenckonstrukciói, de lapunk úgy tudja: a cég ezeknél jóval kedvezőbb, „visszautasíthatatlan” ajánlatot tett az intézményeknek.

Azóta történt

Előzmények