Megjelent és letölthető az Ubuntu 8.10

Idén áprilisban jelent meg az előző, 8.04-es verziószámot viselő, hosszú támogatási idejű rendszer (LTS), tegnap óta pedig letölthető a legfrissebb, 8.10-es Ubuntu disztribúció, az Intrepid Ibex. Fontos különbség a két rendszer között, hogy a legújabb kiadás nem LTS, azaz rövidebb ideig készülnek hozzá frissítések. A rövid – 6 hónapos – fejlesztési idő ellenére azonban igen sok újdonság került a rendszerbe, főleg a mobil eszközök használói kapnak sok könnyítést a rendszer használatához.

Beépített támogatása van a 3G-s modemeknek, nem kell mélyen a rendszerbe túrni, forrásból csomagokat fordítani a használatukhoz, csak csatlakoztatni kell a számítógéphez az eszközt, majd a megújult Hálózatkezelőben kiválasztani a szolgáltatót. Igen, a rendszer ismeri mindhárom magyar mobilszolgáltatót, így gyakorlatilag semmit nem kell beállítani, a konfiguráció automatikus. Az új, 2.6.27-es kernel az eddigieknél is több eszközt támogat, például megtalálható benne az Atheros wifieszközök nyílt forrású meghajtója is, de több webkamera is a támogatott hardverek közé került, így még több számítógépen használható a disztribúció.

Titkosított könyvtár és vendégmenet

Újdonságnak számít a titkosított saját könyvtár megjelenése: mi bármikor hozzáférünk az itt tárolt adatainkhoz, de ha netán ellopnák a gépünket, jelszavunk ismerete nélkül nem tudják elolvasni azokat. Megjelent az úgynevezett vendég munkamenet, amely arra jó, ha valaki sürgősen el akarja olvasni az e-mailjeit, vagy blogolni akar. Ekkor a vendég munkamenet elindításával nyugodtan a kezébe adhatjuk a gépünket, nem fér hozzá semmihez, és a beállításokat sem tudja megváltoztatni. Kiváló lehetőség ez publikus terminálok felállítására bármilyen rendezvényen, internetkávézóban. Kilépéskor az ideiglenes profil törlődik.

Változások vannak a felhasználói felületen is: a Firefoxban használatos fülek megjelentek a rendszer alapértelmezett fájlkezelőjében is, valamint a témák közé is került újdonság. Nem maradtak fejlesztés nélkül a vakok és gyengénlátók sem, hiszen jelentős változásokat eszközöltek az Orca képernyőolvasó szoftverben is. A médialejátszóba bekerült egy BBC-plugin, amellyel elérhetőek a BBC ingyenes adásai.

Beszél magyar

Az Ubuntu szabad szoftver és az is marad. Ingyen és jogtisztán használható akár üzleti célra is, a forráskód pedig mindenkinek rendelkezésére áll, aki tanulmányozni, esetleg módosítani szeretné. A magyar közösségnek (LoCo) és az FSF.hu alapítványnak köszönhetően honosították a csomaglistát, ahol nemcsak a csomagok nevei, de a leírásuk is magyar nyelvű, és elkezdték a telepíthető alkalmazások hosszú leírásainak lefordítását is. Ezen kívül magyar nyelvű dokumentáció érhető el az ubuntu.hu oldalon, valamint nagyjából havi rendszerességgel megjelenik a Full Circle Magazine (Független Ubuntu Közösségi Magazin) angol nyelvű kiadványainak magyar nyelvű fordítása is.

A rendszer letölthető a magyar Ubuntu közösség honlapjáról vagy az Ubuntu weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények