Ubuntu-szerverekre vált a Wikipedia

A Wikipedia mögött álló szervezet, a Wikimedia Foundation úgy döntött, hogy az általuk felügyelt körülbelül 400 szervert az Ubuntu szerververzióira migrálják – mindezt az adminisztráció egyszerűsítése érdekében.

Az Ubuntu előre nem látott sikereket ért el az asztali linuxok piacán, de szerverfronton nehezen tudja elfogadtatni magát. A Wikipedia döntése sokat segíthet abban, hogy ez a helyzet megváltozzon, és demonstrálja a disztribúció életképességét nagyméretű környezetekben is.

Habár a Wikimedia Foundation nonprofit szervezet, melyet adományokból tartanak fenn, a technikai eszközigénye jelentős. Az általuk kezelt teljes kollekció – mely tartalmazza a Wikipediát, a Wikisource-ot, a Wikiquote-ot, a Wikinewst és még sok másikat – havonta 10 milliárd megjelenést produkál. Csúcsterhelésen előfordul az is, hogy másodpercenként 50 ezer lekérést mérnek. A szervezet hardverköltsége eddig durván 1,5 millió dollár, havonta 35 ezer dollárt költenek a sávszélességre és hostingra. Ezt a teljes infrastruktúrát egy kis IT-csapat felügyeli 4 fizetett alkalmazottal, valamint 3 önkéntessel.

Egy, a Computerworld által készített interjúban Brion Vibber, a Wikimedia vezetője bepillantást engedett a Wikimedia előtt álló technikai kihívásokba, és beszélt a migrálás előnyeiről is. Ő úgy véli, hogy az eredeti Wikipedia technikai hátteréül szolgáló szerverek száma 15-ről 200-ra nőtt az első 18 hónapban. A korábbiakban meglévő heterogén környezet homogenizálása az Ubuntu segítségével figyelemre méltó módon csökkenti az adminisztrációt. „Mindenhol ugyanazt a kombinációt futtathatjuk és mindig ugyanazt fogja csinálni” – mondta Vibber a Computerworld-nek: „Milliószor könnyebb minden.”

A Canonical 2005-ben jelentette be először az Ubuntu szerver elérhetőségét, azóta pedig több jelentős lépést tett a népszerűsítése felé. Együttműködik a Sunnal, valamint jó néhány tanúsítványkezelővel a vállalati csomagok kialakítása érdekében. A tavalyi Ubuntu Live konferencián a Canonicalt alapító Mark Shuttleworth elmondta, hogy még többet fordítanak a szerververzió fejlesztésére és bejelentette a Landscape-et, a szerverek felügyeletét ellátó eszközt.

Mindezen erőfeszítések ellenére a Canonical egyelőre nem tud versenyre kelni a Red Hattel és a Novell-lel a nagyvállalati szerverpiacon. Néhány trend azonban hamarosan az Ubuntu előnyére válhat. Egyre több szervezet fordul a közösségi támogatású Linux felé, mert a „házon belüli” szakemberkérdés egyre inkább hozzáférhetővé válik. Az idei LinuxWorld konferencián a 451 Group elemzője, Jay Lyman egy prezentációban bemutatta, hogy a nagyvállalatok körében egyre inkább elfogadottá válik az Ubuntu és a CentOS.

A Wikimedia Ubuntura váltásában tükröződik a disztribúció egyre növekvő ereje és népszerűsége, mint szervermegoldás, ugyanakkor a Canonical ebből nem sokat profitál, ugyanis a Wikimedia kereskedelmi támogatás nélkül fogja karbantartani a rendszereit. Az Ubuntu bizonyította ugyan, hogy képes megállni a helyét nagyvállalati környezetben, a Canonical előtt álló következő kihívás az, hogy rávegye a nagyvállalati felhasználókat a támogatási szerződések aláírására is.

Azóta történt

Előzmények