A Canonical alapítója hisz a Linux-bizniszben

Mark Shuttleworth

Mark Shuttleworth dél-afrikai milliárdos – aki mellesleg a második űrturista volt - felkészült arra, hogy további 3-5 évig támogassa linuxos cégét, az Ubuntu disztribúciót felügyelő Canonicalt. „Egyelőre szükségünk van további befektetésekre, én pedig továbbra is körültekintően adom a pénzem ezekhez, de azért jó üzletnek gondolom ezt. A Canonical készpénzmérlege nem pozitív, de az ajánlataink vonzóak azok számára, akik a Linuxszal akarnak spórolni” – nyilatkozta a Computerworld-nek, hozzátéve, hogy a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezet segíthet előrelendíteni az üzletet. Hasonló véleményt fogalmazott meg néhány nappal ezelőtt Jim Whitehurst, a Red Hat vezére is.

A Canonical profithiánya nem rengette meg Shuttleworth hitét az üzleti modellben. Ő úgy látja, hogy minimális vagy zéró profitot lehet termelni az asztali környezetbe szánt Linuxok eladásával, ezért linuxos bizniszt csak a szolgáltatásokra, a terméktámogatásra lehet építeni. Ezekből éves szinten a Canonical „sok millió” dollár árbevételhez jut – magyarázta.

A milliárdos három fontos trend felkarolását várja az Ubuntu fejlesztőitől. Az egyik az érintésalapú interakció, a másik a 3D-s felhasználó felület, a harmadik pedig a webes alkalmazások kombinálása az asztali környezettel. Shuttleworth minderről az új Ubuntu-verzió, a holnap megjelenő 8.10 (Intrepid Ibex) kiadása előtt beszélt – ezt majd lapunkban is bemutatjuk.

Azóta történt

Előzmények

  • Egy napig ingyenes a Crossover Pro

    Egy elvárást teljesített az amerikai elnök, a szoftvercég pedig betartotta ígéretét – habár az óriási túlterhelés miatt nagyon nehéz elérni a letöltési oldalt.

  • Mennyit ér a Linux?

    Egy kalkuláció szerint majdnem 11 milliárd dollárt. Legalábbis ha a közösség helyett egy szoftvercég rakná össze, ennyibe fájna a fejlesztés.

  • Az orosz oktatást átállítják Linuxra

    A kormányzat a hazai fejlesztésű Linux-disztribúciókat és a nyílt forrású alkalmazásokat támogatja.

  • Jöhet a Linux éve

    A Red Hat vezére szerint a nyílt forráskód sokat profitálhat a bizonytalan gazdasági környezetből.