Kemény időkre figyelmeztet a chipszektorban a Micron

Egyre több chipipari óriás beszél nehéz időkről, a Micron is kemény helyzetet vázolt, és 30 százalékkal csökkenti a befektetéseit.

Az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált a nagy chipipari szereplők jelentéseiből, előrejelzéseiből és nyilatkozataiból, hogy sok cégnél nagy gondok alakultak ki az elmúlt évek trendjei, valamint a hirtelen és éles keresletcsökkenés, az inflációs és recessziós félelmek miatt.

A Micron többször jelezte már, hogy nehéz folytatásra készül, most pedig arról beszélt, hogy a vártnál is keményebb lesz a jövő, és már a befektetéseiket is csökkentik több mint 30 százalékkal.

Az összképet és a kijelentéseket árnyalja, hogy a 2023-as pénzügyi év második felében így is erős árbevétel-növekedést várnak, a kereslet jövőre újra élénkülhet.

Az idén a tőzsdepiaci értékének úgy 45 százalékát elveszítő Micron az ostyagyártást segítő eszközökkel kapcsolatos befektetéseit 50 százalékkal csökkenti mindenesetre.

Szakértők szerint a magas infláció, a geopolitikai feszültségek, a kínai lezárások oda vezettek, hogy a cégek és a fogyasztók is próbálják visszafogni a költekezést. Ez a PC-s és a mobilos piacot is negatívan érinti, az Apple korábbi várakozásai is túlzónak bizonyultak az iPhone-kereslet kapcsán.

A Micron szerint a jelenlegi piaci kihívásokra még nem volt példa, de bíznak benne, hogy sikeresen navigálnak majd a piacon.

Azóta történt

Előzmények