Az IBM is 20 milliárd dollárt önt New York chipgyártásába

A chipgyártási támogatások miatt sorra jelentik be a hatalmas összegekbe kerülő gyárakat, az IBM 20 milliárdos befektetését Joe Biden is üdvözölte a napokban.

Az IBM egyik New Yorkban lévő üzemének látogatásával üdvözölte Joe Biden amerikai elnök a vállalat következő 20 milliárd dolláros, New York városát célzó befektetését és azt, hogy egyre több a hatalmas beruházás a chipipari támogatások miatt.

Az IBM ezt az összeget egy évtized alatt költi majd el, félvezetők, mainframe technológia, AI és kvantumszámítógépek fejlesztésére és gyártására.

Biden hangsúlyozta, hogy az intézkedések egyik célja az, hogy az ellátási lánc Amerikában kezdődjön és ott is érjen véget. Így értelemszerűen a gyártás, főleg a chipgyártás terén vezető szerepet töltene be az ország.

A legutóbbi chiptörvény keretében 52 milliárd dollárnyi támogatást osztanak szét, Biden szerint erre szükség van a gyártás és a nemzetbiztonság fokozására, továbbá a privát szektor költekezésének és az álláshelyek teremtésének támogatására. Ezen felül azért is, mert Kína és az EU is komoly kedvezményekkel bátorítja a chipcégeket. A napokban Kína felé egyébként számos újabb korlátozást vezettek be chipek és technológia kapcsán.

Mostanában egyébként 20 milliárdos gyárat jelentett be az Intel (de az EU-ban is terjeszkedik), de épp New Yorkban költ majd 100 milliárd dollárt a következő 20 évben hasonló célokra a Micron is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények