Új hozzászólás Aktív témák

 • kisharsany

  tag

  Na, akkor lesz chip az "egyszerűbb" autókhoz, átlagember videokártyáihoz, meg minden olyan termékhez ami korábban halandó embernek is elérhető volt?
  Ja, nem. Önvezető autó az kell nekünk, meg a felhők... :C

 • Cassi

  senior tag

  "az önvezető autók és a metaverzumok"

  Tényleg nagy a baj ha ez a két hatalmasra fújt lufi tartja el a chipgyártást.

 • dolon75

  aktív tag

  kicsit ez is tyúk-tojás.
  Azért kell több szerver, mert igény van több felhős bármire, vagy nyomjuk a felhős bármit, mert van egy csomó szerverünk.?

  mi lett volna a növekedés célja? hogy kiszolgaljunk egy igényt, vagy hogy balekokat keressünk, és eladjuk nekik a szervereink kapacitását, hogy még több pénzt keressünk?

  "... a befektetók nem érik be a sima növekedéssel...."
  Hát, menjenek a... :(((

  [ Szerkesztve ]

  Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah

 • peppa

  tag

  válasz dolon75 #3 üzenetére

  "... a befektetók nem érik be a sima növekedéssel...."

  Valójában ők már a múlt, a befolyásuk igen nagy és erősen ragaszkodnak hozzá, még akkor is, amikor már lejárt az idejük. Ez egy teljesen önző, ostoba ráadásul nagyon kártékony üzleti hozzáállás, ami kipréseli a cégvezetőkből a morálisan már vállalhatatlan növekedési stratégiákat, hogy teljesíteni tudják a szent célt.

  Szerencsére egyre több olyan vállalkozást látni, ami már nem a pénz keresésben határozza meg a céljait, ezen a téren egyszerűen megelégszik azzal, hogy gazdaságilag legyen rentábilis.

 • gabor7th

  addikt

  "Míg a világjárvány alatt robbanásszerűen kezdtek el a cégek és a felhasználók is a felhős megoldásokra váltani, addig..."

  Jó sok elemzés később megírta, hogy sokan kipróbálták és köszönik nem kérnek belőle. Vissza is mondták. Helyes, bár próbára se lett volna szükség.

  Plusz most talán egy hete olvastam, hogy el fogják pusztani a Földet... jobban mint a Bitcoin.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • Dißnäëß

  veterán

  válasz gabor7th #5 üzenetére

  Csak másvalaki számítógépe - szól a mém ugye.
  Minden viccnek igaz a fele, itt sajnos nem csak a fele..

  A felhő technológia kell, hogy legyen, az emberek fejében, nem pedig fizikai hely, ahova kerül az infrájuk, szolgáltatásuk, akármijük.

  A felhő arról szól, hogy nyugati kézben lévő (amerikai - nyilván, legalábbis akinek érdemi súlya van) tech cégek becsalogassák a saját datacentereikbe a világ minél több cégét, először csak Vérpistike weboldalát, később pedig már komplett "critical infrastructure"-nek nevezett gigaszereplőket is, mint gyógyszeripari cégek, mobiltelefon szolgáltatók, közművek, csak hogy a jéghegy tetejét kapirgáljam.

  Ezen cégek nyilván alkalmazkodnak, belenőnek a felhőbe (nevezzük ezentúl VPC-nek), megtanulják-elsajátítják a technológiáját, totálisan beállnak rá, rengeteg funkciót, automatizációt, monitoring-ot, minden létfontosságú szervüket az IT landscape-ben lényegében átadnak a felhő szolgáltatónak, és/vagy tőle veszik egyenesen.

  Amit sokan elfelejtenek az Excel-ek túrása közben, hogy innentől kezdve az adott ország kritikus infrastruktúrája feletti kontroll teljes mértékben ezen amerikai kézben lévő cégek kezébe kerül és ha Biden bácsi úgy tartja, hogy Magyarisztán rosszul viselkedik, meg kéne xopatni, akkor odaszól Bezos bácsinak, hogy "Hungary" regisztrációjú cégekre légyszi Jeff, tenyerelj már rá a piros gombra, köszi. Neeem, törölni még nem kell végleg, csak nyomjátok le a nagy pirosat és tartsátok lenyomva, míg nem szólok.

  Az adott ország a másodpercek törtrésze alatt katapultál vissza a kőkorszakba és az emberek a saját politikusaikat fogják helyben meglincselni azért, mert a csapból nem jön a víz, az áramszolgáltató nem ad áramot, a mobilszolgáltatók elnémulnak, satöbbi.

  Persze, ilyenkor szokott jönni az okoskodás, hogy "jó hülyék, ha mindent IS feltesznek a felhőbe, az infra legalját, egy tök autonóm módon is elműködő réteget legalul meg kéne on-prem hagyni". Igen, így van, mondjuk mobilszolgáltató esetében egy BSS és annak nagyja mehet felhőbe, ha megszűnik a felhő, számlázás nincs, de mint kritikus infra, alatta maga a szolgáltatás él továbbra is és lehet telefonálni, mert az OSS még lokál. Csak mondtam valamit.

  Vagy a Vízművek szivattyú szabályzó rendszerei, ahova befutnak a távoli szenzor adatok illetve ahonnan kimennek a zsilip- és egyéb rendszereket, motorokat stb. működtető parancsok, szintén még működnek akkor, ha a felhőbe tett analitikai réteg mondjuk, ami statol nekik + dashboard-ozik, ledöglik, mert Jeff ráült a nagy piros gombra.

  DE !!!

  A felhősök észnélkül nyomatják az IoT-t, Industry 4-et, amiben lényegében (nagyon pongyolán, high-level szinten maradva) összehozzák az IT-t (Information Technology) az OT-val (Operation Technology). Innentől kezdve a legutolsó szenzor is egy adott szolgáltatónál, SLA probe, bármi egyéb, ha egy low-level aggregáció után mondjuk egyből felhőbe jelent magáról és/vagy környezetéről, akkor már ez a nagyon low-level, korábban autonómnak tekinthető komponens is Jeff piros gombjától fog függni.

  Kinek jó ez, Biden bácsin és Jeff-en kívül ?

  Persze, a porhintő duma az operational efficiency, scalability, satöbbi, ami igaz is, csak a governance egy büdös nagy véres cafat ebben az egészben, ami az én szemem spec, mint IT nagyvezért, csípné, és CEO-tól kezdve tulajdonosig ütném az asztalt, hogy NE LEGYETEK IDIÓTÁK. Persze, ha a tulajdonosi kör, elnökség, board, akármi, szóval a fajsúlyos brigád, aki a CEO-nak is diktál, kinti ember, akkor pont át fogja szó nélkül játszani ezt a jellegű kontrollt is az anyavállalatnak és lényegében Jeff-nek, egy AWS melletti döntéssel, IT vezérünket pedig úgy vágják ki a székből, mint macskát szarni.

  Mindezt mondjuk le lehetne úgy is képezni, hogy NEMZETI FELHŐSZOLGÁLTATÓ (igen, politikától teljesen mentesen (!!) ) és minden országnak meglennének a méretbeli hatékonyságot támogató felhős cégei - nevezzük őket nevükön a ködösítés helyett: klasszik hosting megoldások, datacenterek, amiben mindenki bérel magának erőforrást, megvannak a kis VM-ek, hálózati szegmentációk és tűzfalhegyek és minden istennyila, meg microservice-ek satöbbi, így a sokaság miatt mind a kihasználtság, mind a skálázhatósági elvek megvalósulhatnak hasonló módon, mint egy Amazon, GCP, Azure esetén, cserébe a nagy piros gombon nem Jeff ül, hanem Attila a Hun, Hansjürgen, vagy aki épp az adott országot vezeti. Magyarul, az ország infrastruktúrája nincs kitéve külföldi kontrollnak, ha eltekintünk mondjuk a durvább beavatkozástól, lásd termonuklearitás & Co. de az megintcsak kevesek érdeke a mai interconnected világban. (Most, hogy ez fordulni látszik, esélye is nőhet, hogy ismét elszabadulnak a dolgok, hidegháború 2, mert aki a gyártást visszavonja Kínából, innen-onnan-amonnan, az többé nem fog óvatoskodni odadobni 1-2 petárdát, hiszen nincs már ott érdekeltsége, hátakkormeg szarjon sünt).

  Szóval, én boldogan, tapsolva és örömmel nézem-figyelem a cloud gyengélkedését, bízom benne, hogy mint szuper technológia, velünk marad, de nem lesz ennyire brutálisan centralizált, essen szét sok-sok apró szeletre és amíg az emberiség nem nő fel ahhoz, hogy a másikat nem meggyilkolni kellene, hanem élni hagyni, addig ne is kerüljön senki kezébe ilyen mértékű hatalomkoncentráció.

  Nem vagyunk érettek se kicsiben, se nagyban, szociológiai-társadalmi-EQ értelemben mindahhoz, ami a kezünkben van. Legyen az akár IT technológia (felhő), akár drón, akár kvantumtech, akár bármi egyéb.

  Istenem. Esik szét minden világunkban, remélem, valami szebbnek fog otthont adni.
  Csodás időket élünk !!! Havernak van több hektár kukoricája, nekem popcorn már van hozzá.

  Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

 • podtibi

  senior tag

  "a megvalósítás előtt álló projektek pedig hatalmas növekedést indíthatnak el." És mi tartja majd meg?

  Ezt inkább rád bízom.

 • MtHq

  tag

  válasz Dißnäëß #6 üzenetére

  :R szépen összefoglaltad. Öröm olvasni ilyet is a szoksásos sárdobáláson kívül.

Új hozzászólás Aktív témák