Jelentősen megzuhan a Samsung nyeresége, lejtőn a tech szektor

32 százalékkal csökken a Samsung negyedéves nyeresége, ami az első mínuszt jelenti az utóbbi 3 évben. Az AMD is borús képet festett.

A Refinitiv SmartEstimate 22 elemző munkája alapján arra számított, hogy a Samsung harmadik negyedéves nyeresége 25 százalékos csökkenést mutat majd, ez pedig az utóbbi három évben az első mínuszt jelentené (éves szinten).

A Samsung végül a vártnál is rosszabb számokkal állt elő, így a hivatalos előrejelzés szerint 32 százalékos a visszaesés.

Az elemzők szerint itt is az elektronikai eszközök és a chipek keresletének alapos megcsappanását, az emelkedő inflációt, a jegybanki intézkedéseket, a recessziós félelmeket és a geopolitikai bizonytalanságokat lehet okként felsorolni: a fogyasztók és a cégek is visszafogják a költekezést. Még a PC-s, mobilos gyártók sem vásárolnak már, ehelyett a felhalmozott készleteket használják, ez pedig tovább csökkenti az eladásokat és iparági lejtőt okoz. A memóriachipek piacán állítólag különösen nagy és éles a visszaesés.

Az elemzők nemrég még azt várták, hogy a Samsung működési nyeresége így a július és szeptember közötti időszakban 8,3 milliárd dollárra mérséklődhet, de a Samsung szerint ez csak 7,67 milliárd dollár lesz.

Az elemzők szerint amikor egy cég a világ legnagyobbja a chipek, mobilok, tévék és OLED-kijelzők gyártásában, akkor nagyon érzékeny a gazdasági környezetre, a nyeresége pedig a keresletre. A negyedik negyedévre további csökkenéseket várnak.

Ez persze szintén azt jelzi, hogy elmúlt a világjárvány és távmunka alatt látott robbanásszerű menetelés, a helyét a csökkenő kereslet váltotta fel. A vártnál is rosszabb előzetes eredmények bejelentése pedig további leminősítésekhez és borús előrejelzésekhez vezet az elemzők szerint. Fellendülést legkorábban jövőre várnak.

Ezeket a véleményeket támasztja alá, hogy nemrég a Micron, az SK Hynix és a Kioxia is jelentősen befékezte a termelést és a befektetést, hasonló közleményeket adtak ki (igaz, a Micron ezután bejelentette, hogy 100 milliárd dollárt költ egy új chipgyárra New Yorkban). Az AMD szintén jelezte tegnap, hogy a PC-s kereslet a vártnál is gyengébb, így a korábbi, eleve borús jóslathoz képest további 1 milliárd dollárral kisebb lesz az árbevétele a harmadik negyedévre.

Azóta történt

Előzmények