100 milliárd dollárt költenek a világ legnagyobb chipgyárára

A Micron közölte: a következő 20 év során akár 100 milliárd dollárt is elkölt egy New Yorkban építendő chipgyárra.

A Micron nagy médiaszenzációt okozott az USA-ban, amikor bejelentette: akár 100 milliárd dollárt is elkölt a következő 20 év során egy számítógépes chipeket gyártó komplexumra, amelyet New Yorkban épít meg, hogy fokozza a hazai chipgyártást.

A projekt a Micron szerint a világ legnagyobb félvezető-gyárát hozza majd el, nagyjából 50 ezer munkahelyet teremtve a városban. A befektetés első fázisa 20 milliárd dolláros, még ebben az évtizedben. Augusztusban egyébként 40 milliárd dollárnyi befektetést vállalt a Micron, hogy amerikai gyárakat építsen, több helyen is.

A bejelentés jó hír az amerikai politikusoknak is, többen ugyanis attól tartottak, hogy a chipgyártók közül egyesek az 52,7 milliárd dolláros kedvezménycsomagot végül részvény-visszavásárlásokra, a saját ügyvezetőik és befektetőik gazdagítására használnák tényleges kapacitásbővítések helyett. A csomag célja egyébként az amerikai félvezetőgyártás és kutatás élénkítése, a Kínával való versenyképesség növelése.

Nemrég egyébként az Intel és a kanadai Brookfield Asset Management jelentettek be egy 30 milliárd dolláros csomagot, arizonai chipgyárakra.

A Micron bejelentését ugyanakkor árnyalja, hogy a vezérigazgató régóta sötét jövőt emleget (rövid távon), és azt is közölte, hogy a következő pénzügyi negyedévre 30 százalékkal csökkentik a befektetéseiket az egyre gyengébb PC-s, mobilos, chipes kereslet és a recesszió miatt.

Azóta történt

Előzmények