A HP nyílt forrásúvá tette a webOS-t

Hirdetés

Úgy tűnik, a HP végre rászánta magát, hogy véglegesen meghatározza a Palmtól tavaly 1,2 milliárd dollárért megszerzett webOS operációs rendszer sorsát, ugyanis pénteken hivatalos közleményben tudatták, hogy nyílt forrásúvá tették a szoftvert. A cég azt is közölte, hogy továbbra is aktív szerepet vállalnak a webOS fejlesztésében és támogatásában.

A nyilvánosságra hozott kódot egy nyílt forrású szoftverekre alkalmazott licenc alapján lehet használni, de a HP továbbra is rendelkezik a szabadalmi jogokkal, és a további felügyelet és támogatás azért is szükséges megfogalmazásuk szerint, hogy a rendszer ne fragmentálódjék, illetve a cég bizonyos minőségi kontrollt tudjon biztosítani.

A nyílt forrásúvá tétel utalhat arra is, hogy a Google Androidjához hasonló módon szeretnék működtetni a webOS-t, de arra is, hogy a TouchPad bukása óta kihasználatlan rendszert, amelyet később nem tudtak vagy nem akartak eladni, valójában sorsára hagyják, megszabadulnak tőle és a hozzá kapcsolódó költségektől. Ez utóbbi mellett szólhat az, hogy a HP mind szorosabbra fűzi együttműködését a Microsofttal, a hírek szerint nemrég a Windows 8-at futtató táblagépekről folytattak tárgyalásokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények