Megtartja a PC-bizniszt a HP

Meg WhitmanEgy hónappal ezelőtti kinevezésekor a Hewlett-Packard új elnök-vezérigazgatója, Meg Whitman gyors döntést ígért a vállalat PC-üzletágának sorsáról: tartotta a szavát. A stratégiai lehetőségek számbavételét követően a menedzsment úgy döntött, a divíziót megtartják.

„Objektíven értékeltük a személyi számítógépes részleg leválasztásának stratégiai, pénzügyi és operatív hatásait, és az elemzés után világossá vált, hogy annak megőrzése a helyes út mind az ügyfelek és a partnerek, mind a részvényesek és a dolgozók szempontjából. Elköteleztük magunkat az üzletág mellett, mert együtt erősebbek vagyunk” – idézi a HP közleménye Whitmant.

A személyi számítógépes részleg a 2010-es üzleti évben 41 milliárd dollár árbevételt termelt a HP-nek, és mintegy 30 százalékkal részesedik a vállalat összesített forgalmából – amivel jelenleg a cég legnagyobb forgalmú divíziója –, de szerénynek mondható 5,9 százalékos üzemi nyereséghányaddal működik. A megtartása mellett többek között az szólt, hogy a méreténél fogva komoly árelőnyt biztosít a vállalat számára az alkatrészbeszerzések során.

E mellett Whitman szerint a kiszervezés rendkívül költséges lett volna: körülbelül 1,5 milliárd dollár egyszeri és évi további egymilliárd dollár költséggel kellett volna számolni. A kiszervezett cég ráadásul idővel az anyavállalat versenytársává válhatunk volna a szerverpiacon – mondta.

A döntés a vállalat partnereit és ügyfeleit megnyugtathatja. A hírek szerint ugyanis a PC-üzletág azóta, hogy a korábbi vezér, Léo Apotheker meglebegtette annak kiszervezését vagy eladását, gyakorlatilag megbénult. „Rendesen összezavartuk a piacot” – utalt elődje elhibázott kommunikációjára Whitman.

A vezérigazgató elmondta: gondolkodnak a WebOS feltámasztásán is – ez a részleg volt Apotheker nagyívű átszervezési programjának másik áldozata. A projektbe belebukott vezér azzal, hogy leállította a webOS-alapú termékfejlesztéseket, ablakon kidobott pénzzé minősítette át az operációs rendszerért és az azt fejlesztő Palmért fizetett 1,2 milliárd dollárt. Whitman most e döntés visszafordítását és a HP tabletpiaci ambíciónak felélesztését helyezte kilátásba. „E piacot az Apple indította el, de ez nem jelenti azt, hogy abban nincs helye egy erős másodiknak” – fogalmazott.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények