A HP megkezdte a webOS kódjának publikálását

A Hewlett-Packard az ígéretének megfelelően megkezdte a webOS platform forráskódjának közzétételét. Az egyes komponensek kódját az elkövetkező fél évben apránként publikálják, a teljes kódbázist szeptemberig adják ki.

Hirdetés

Amint az ismert, a HP 2010-ben a Palm 1,2 milliárd dolláros felvásárlásával jutott a webOS rendszerhez, melynek fontos szerepet szánt a teljes fogyasztói termékportfólióban. A vállalat azóta menesztett vezérigazgatója, Léo Apotheker azonban másfél évvel később váratlanul leállította a platformmal kapcsolatos fejlesztéseket, és beszüntette az alig egy hónappal korábban piacra dobott első webOS-készülék, a TouchPad tablet forgalmazását is. Az Apotheker reformjaival nagyrészt szakító új vezér végül úgy döntött: a rendszer forráskódját megnyitják, és nyílt forrású licenc alatt közzéteszik.

Az Open webOS névre keresztelt nyílt platformból elsőként az Enyo alkalmazásfejlesztési JavaScript-keretrendszert nyitották meg – ennek Apache-licencelésű kódja a GitHub tárolóból tölthető le. A rendszerre fejlesztők ezzel az alkalmazásaikat más mobilplatformokra is ki tudják adni. Az Enyo most közzétett 1.0-s változatát nem fejlesztik tovább, de a jelenleg még készülő, 2.0-s verzió kódját is megnyitják majd, az ütemterv szerint áprilisban. Ez az „írd meg egyszer, futtasd bárhol” elv még szélesebb körű megvalósítását hozza el: lehetővé teszi az appok használatát desktopokon is a népszerűbb böngészőkön keresztül.

A forráskód publikálásának részletes menetrendje a HP – angol nyelvű – sajtóközleményében olvasható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

  • Több tízezres elbocsátás a HP-nál

    Ha igazak a hírek, akkor cég tavaly hivatalba lépett vezetője, Meg Whitman a fejlesztések beindítása mellett drasztikus takarékossági lépésre is elszánta magát.

Előzmények