Kiszáll a PC-piacról és jegeli a webOS-t a HP

Tegnap bombaként robbant a hír: a világ legnagyobb PC-gyártója, a Hewlett-Packard szabadulni akar személyi számítógépes üzletágától. A lépés a tavaly októberben kinevezett új vezérigazgató által kezdeményezett átfogó strukturális átalakítás része: a 72 évvel ezelőtt alapított informatikai mamutvállalat az IBM példáját követve a hardverbiznisznél jóval jövedelmezőbb nagyvállalati szolgáltatásokat helyezi tevékenysége súlypontjába.

E szemléletváltással összhangban a HP bejelentette: mintegy 10,25 milliárd dollárért felvásárolja az Autonomy Corporationt. Az 1996-ban alapított, Cambridge-i központú brit cég a vállalatoknál keletkező adatok (levelezés, telefonbeszélgetések, videóbeszélgetések és más dokumentumok) kezelésére, rendszerezésére alkalmas szoftvereket fejleszt. Árbevétele tavaly 870 millió dollár volt, és az idén várhatóan eléri az 1 milliárd dollárt.

Fajsúlyos döntések kellenek

A HP-üzletágak bevételei (2011. 3. né.)
A HP-üzletágak bevételei (2011. 3. né., millió USD)

A HP közleménye szerint a vállalat igazgatótanácsa döntött arról, hogy tanácsadók bevonásával áttekinti az otthoni és vállalati személyi számítógépeket, hordozható készülékeket és kiegészítőket forgalmazó Personal Systems Group (PSG) működésének lehetőségeit. Az opciók között van az üzletág kiszervezése egy önálló vállalatba, de „más tranzakciókat” is mérlegelnek.

Léo Apotheker vezérigazgató a sajtónak elmondta: a piac alapos elemzését követően döntöttek a PC-s divízió „alternatíváinak” felmérése mellett. „A tevékenységünk fókuszát szűkíteni kell, ehhez fajsúlyos döntésekre van szükség” – mondta a HP-vezér a Wall Street Journal-nek. Hozzátette: ahhoz, hogy a fogyasztói szegmensben sikeres maradhasson az üzletág, jelentős befektetésekre lenne szükség, és „e befektetéseknek jobb helye is van”.

A személyi számítógépes részleg a 2010-es üzleti évben 41 milliárd dollár árbevételt termelt a HP-nek, és mintegy 30 százalékkal részesedik a vállalat összesített forgalmából – amivel jelenleg a cég legnagyobb forgalmú divíziója –, de mindössze 5,9 százalékos üzemi nyereséghányaddal működik. A tervek szerint a PSG jövőjéről 12-18 hónap múlva születhet meg a döntés.

Futó kaland a tabletpiacon

A HP azt is közölte, hogy felhagy a webOS-alapú termékfejlesztésekkel, így befejezi a TouchPad táblagép és a Pre okostelefonok fejlesztését is. E lépést – mely összhangban van az új stratégiával – a vállalat azzal indokolta, hogy e termékek nem tudtak megfelelni az elvárásoknak. A TouchPadnek nem adott sok időt a bizonyításra a vezetőség: a tablet július 1-jén került forgalomba, igaz, a hírek szerint rendkívül gyengén fogy.

Amint az ismert, a HP tavaly szerezte meg a webOS-t, amikor 1,2 milliárd dollárért felvásárolta az okostelefonokat gyártó, ám az utolsó éveiben a termékei iránt a fogyasztók érdeklődését felkelteni gyakorlatilag képtelen Palmot. A mostani stratégiai döntéssel ezt az akvizíciót lenullázzák, a webOS hasznosításának lehetőségeit ugyanakkor vizsgálják – közölték. Az üzlet bezárásával kapcsolatosan 1 milliárd dollár költséget számol el a vállalat.

Léo nem viccel

Léo ApothekerA radikális átalakítás azóta lógott a levegőben, hogy a HP tavaly októberben kinevezte az SAP-tól leigazolt Léo Apothekert. Az igazgatóság aligha véletlenül választott egy alapvetően nagyvállalati szoftveres tapasztalatokkal rendelkező menedzsert, ami akkoriban sokakat meglepett. A Wall Street Journal forrásai szerint kezdetben az új vezér is szerette volna egyben tartani az összes üzletágat, de a lehetőségek áttekintése után világossá vált, hogy a szolgáltatások és szoftverek piacán csak úgy lehet jelentős szereplő a vállalat, ha a PC-részlegtől megszabadul.

A vállalat tegnap publikálta harmadik pénzügyi negyedéves jelentését is, noha ezt ezúttal háttérbe szorították a fenti „bombahírek”, melyek hatására a tőzsdezárás után közel 10 százalékkal, 26,61 dollárra zuhant a cég részvényárfolyama. A július 31-én zárult trimesztert a HP 31,2 milliárd dollár árbevétellel és 1,9 milliárd dollár adózott eredménnyel zárta. Az előbbi mutató 1, az utóbbi 9 százalékkal volt jobb, mint egy évvel korábban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

  • A netbook kiment a divatból

    A nyugat-európai PC-piac látványosan zsugorodik, főleg a fogyasztói kereslet csökken meredeken.

  • A Dell adja el a legtöbb PC-t itthon

    Az IDC adatai szerint az amerikai gyártó a második negyedévben is az első helyen állt a magyar piacon.

  • Az Apple a legnagyobb

    A kaliforniai vállalat újabb szimbolikus győzelmet ért el: részvényárfolyama alapján a világ legértékesebb társaságává nőtt.