Vezérigazgatót cserél az IBM

A távozó és az új vezér (Fotó: Jon Iwata, IBM)
A távozó és az új vezér (Fotó: Jon Iwata, IBM)

Az IBM százéves történetének első női vezérigazgatóját választotta meg tegnap a vállalat igazgatótanácsa: a jelenlegi értékesítésért és stratégiáért felelős alelnök, Virginia Rometty 2012. január 1-jétől lép Samuel Palmisano helyébe, aki elnöki posztját ezt követően is megtartja. Rometty nem készül markáns irányváltásra, a részben általa is kijelölt jelenlegi stratégia folytatását ígérte.

A vállalatnál hagyományosan 60 éves korukig maradhatnak hivatalban a felső vezetők, és Samuel Palmisano az idén elérte e korhatárt. A New York Times úgy tudja, az utódlás során felmerült a szoftverüzletág vezetőjének, Steven Millsnek a neve is, de őt is a kora diszkvalifikálta.

Az elektromérnök végzettségű, most 54 éves Virginia Rometty 1981-ban igazolt az IBM-hez, ahol a rendszermérnöki pozícióból indulva gyorsan emelkedett a ranglétrán. Több mint tíz éven át vezette a vállalat globális szolgáltatási üzletágát, ez idő alatt többek között sikeresen vezényelte le a 2002-ben 3,5 milliárd dollárért felvásárolt PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég integrációját.

Rometty – többek között a HP élére nemrég kinevezett Meg Whitman társaságában – egyike lesz annak a kevés női vezetőnek, akik befolyásos amerikai nagyvállalatokat irányítanak. Palmisano ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nemének semmi köze nincs a kinevezéshez. „Ginni azért nyerte el a posztot, mert megérdemli” – fogalmazott.

Samuel Palmisano 2002 óta vezette vezérigazgatóként a vállalatot, mely az irányítása alatt megszabadult a szerény nyereségességgel működő hardveres (PC-, nyomtató- és merevlemez-) üzletágaktól, és a csomagban kínált vállalati szolgáltatásokat helyezte tevékenységének fókuszába. A kinevezése óta eltelt kilenc évben az IBM profitja látványosan nőtt, akárcsak a részvényárfolyama, aminek köszönhetően a cég piaci értéke alapján megelőzte a Microsoftot, és az Apple után a világ második legértékesebb technológiai vállalatává vált.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények