Már a dízelmotornál is hatékonyabb az új üzemanyagcellás rendszer

A Loop Energy azt mondja, az új, hidrogénalapú, üzemanyagcellás rendszerük már hatékonyabb a dízelmotoroknál.

A hidrogénalapú üzemanyagcellákkal foglalkozó Loop Energy azt közölte, hogy a legújabb rendszerük már hatékonyabb a jelenlegi árszinteket figyelembe véve, mint a dízelmotorok.

A cég szerint a szeptember eleji árakat figyelembe véve egy kamion 179 kilométert tenne meg 100 dollárnyi üzemanyaggal az új rendszerre építve, míg egy ugyanolyan dízeles kamion 175-öt.


[+]

Ez nem nagy különbség, de az autóipar jelenleg a zéróemissziós elektromos autókra állt rá, miközben több teherautós, kamionos cég (Daimler Truck, Volvo, stb.) inkább az üzemanyacellák felé orientálódik: a hosszú távolságokhoz egyszerűen nem tudnak annyi nehéz akkumulátort a járművekbe építeni, így az elektromos teherszállítást nem találják vállalható jövőnek.

Az üzemanyagcellás járművek egyetlen emissziós tényezője a víz, a gond viszont az, hogy eddig sokkal kevésbé voltak a rendszerek hatékonyak, mint a dízelmotorok. Valamint a töltőállomások gyakorlatilag nem léteztek Európában.

A Loop Energy szerint az első akadályt most leküzdötték, így haladhat tovább a szektor, már van olyan takarékos a termékük, ami a széleskörű elterjedésnek feltétele.

Azóta történt

Előzmények