Megtriplázódhat a CATL akkumulátorgyártó nyeresége, aggódnak Debrecenben

Az elektromos autók akkumulátorainak gyártására szakosodott kínai óriás arra számít, hogy a harmadik negyedévben nagyjából megtriplázódik a nyeresége.

Kiadta legújabb előrejelzéseit a kínai, EV-akkumulátorokat gyártó óriás, a CATL: ezek alapján a július és szeptember közötti negyedévben nagyjából megtriplázódik éves összehasonlításban a cég nyeresége. Mindez a gyártás gyors bővítésének köszönhető, amellyel a világszinten növekvő EV-trendet akarják kiszolgálni.

A világ legnagyobb akkumulátorgyártója a globális EV-akkus eladások több mint harmadáért felel, többek között a Teslának is szállít. Harmadik negyedéves nyeresége 8,8 és 9,9 milliárd jüan közé várható.

A kapacitás és a gyártás fokozása mellett a terjeszkedést is alaposan felgyorsította a CATL, már szerződött többek között a Mercedes Benz Grouppal, a BMW-vel és a Ford Motorral is.


[+]

Az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagok növekvő költségeire hosszú távú beszállítói szerződésekkel válaszoltak, továbbá igyekeznek újrahasznosítani anyagokat, valamint az autógyártókkal dinamikus akkumulátorárazásról tárgyalnak.

Az eddigi legnagyobb akkumulátorgyárukat egy 7,6 milliárd dollárosnak megfelelő befektetés keretében Magyarországon, Debrecenben építenék meg, augusztusi bejelentésük alapján.

A helyiek körében azonban nagy felháborodást váltott ki a tervezett beruházás, többek között az építendő gyár környezetre gyakorolt, várható hatásai, a vendégmunkások várhatóan nagy száma és az egészen gigantikus vízfogyasztás miatt. Utóbbi éves szinten több mint másfélszerese lehet a teljes lakossági vízfogyasztásnak, az aggodalmak szerint felgyorsíthatja a régió kiszáradását – ez viszont csak egyike a helyiek félelmeinek.

Ezekre igyekeznek majd megnyugtató válaszokat és nyilvános tanulmányokat, dokumentációkat adni, de már korábban is nagyon szigorú környezetvédelmi feltételekről és odafigyelésről esett szó.

Azóta történt

Előzmények