Az akkumulátorba törhet bele az elektromos autót gyártók és az autóipar bicskája

A Volkswagen szerint nem az a kihívás, hogy az EU 2035-től betiltaná a belső égésű motorral szerelt új autók árusítását – hanem az, hogyan gyártsanak elég akkumulátort az elektromos járművekhez.

Az elektromos autók kapcsán sok aggályt fogalmaznak meg a kritikusok, elég sok pedig az akkumulátorokhoz köthető – és nem feltétlen a tűzoltókat lehetetlen feladat elé állító tűzesetekre gondolnak.

A Volkswagen már többször hangoztatta, hogy mennyire nagy kihívás az elektromos autós forradalom, de sok más fél is célzott rá, többek között azzal az indokkal, hogy nem tudnak elegendő akkumulátort gyártani – és ha épül is egy rakás új gyár, akkor sincs feltétlenül elegendő nyersanyag ehhez.

A Volkswagen szerint sem az a kihívás, hogy az EU jó 12 év múlva betiltaná a belső égésű motorral szerelt, új járművek árusítását – hanem az, hogy miként gyártsanak elegendő akkumulátort. Az Európai Bizottság egyébként már tavaly előállt a javaslattal, aminek törvényre emelkedését most több ország is támadja, halasztásokat kérve.

Az akkumulátor a nagy kérdés

A Volkswagen szerint teljesíthetőek a most megfogalmazott célok, a gond nem az autógyárak felpörgetésével és átállításával van. A gond az akkumulátorpiaccal van.


[+]

A nagyobb autógyártók egymással versenyezve igyekeznek lekötni az akkumulátorkészleteket, beszállítókat, nyersanyagokat. Utóbbi a legkritikusabb téma, a VW szerint a fő probléma az, honnan kerítsenek elég nyersanyagot. Amelyik cég ugyanis nem jut elegendő lítiumhoz, nikkelhez, mangánhoz vagy kobalthoz, az nem tud elég gyorsan EV-kre váltani – a nyersanyaghiány pedig még drágábbá teszi az autókat, és felégeti a cégek haszonkulcsait. A Stellantis vezérigazgatója 2024-től kezdve konkrétan akkumulátorhiányra számít, mivel minden cég az EV-eladások felpörgetésére készül.

A Stellantis egyébként már 2030-ban csak elektromos autót árulna Európában, egy francia gyárban pedig felgyorsították az átállást az elektromos motorokra – abban, amelyik a világ legnagyobb dízelmotor-gyára volt eddig.

Az amerikai Fehér Ház egyébként jelezte, hogy az amerikai gyártókapacitás növelése érdekében a cégek 700 millió dollárt költenek el EV-töltőkre.

Beleszól a Toyota

Az iparág egyes szereplői hatalmas erőkkel kardoskodnak a hibridek mellett, és több ország is arra kérte Brüsszelt, hogy 2026-ben mérlegelje, a hibridek képesek-e mégis megfelelni a klímacéloknak.  Elméletben ugyanis a hibridek és a fenntartható üzemanyagot használó autók forgalmazása is érvényben maradhat, amíg a szóban forgó jármű nem bocsát ki szén-dioxidot. Így 2026-ban újra megnéznék, mire jutottak a technológiai fejlesztések.


[+]

A Volkswagen és a Stellantis, továbbá a Mercedes (és még mások is) ugyan felkészültek a belső égésű motorok kivezetésére, de sok nagy gyártó nem. A Toyota a jelentések szerint továbbra sem feltétlen híve ennek az iránynak, amit jól jelez, hogy a vállalat vezetője a japán kormánynál lobbizta ki, hogy azonos mértékben támogassák a hibrideket, mint az akkumulátoros, elektromos autókat – ellenkező esetben a kormány elveszítette volna az autóipar támogatását. Az ügy bonyolult, de a lényeg, hogy a Toyota szerint szintetikus üzemanyagok (például hidrogénalapon) használatával a hibridek 100 százalékosan tiszta energiával működő autókká válhatnak, mindezt pedig a politikusoknak is támogatniuk kell.


[+]

Azóta történt

Előzmények