Európai elektromos kamionokba fektet az Amazon

Több mint 1 milliárd eurót fektet a következő 5 évben Európán belül elektromos kamionokba és teherautókba az óriás.

Az Amazon eheti közleménye szerint több mint 1 milliárd eurót fektetnek a következő 5 év során Európában elektromos kamionokba és teherautókba, továbbá alacsony emissziós csomagolóközpontokba – ezzel gyorsítanák a karbonsemlegességi törekvéseiket.

Hirdetés

A befektetéssel a közlekedési innováción is gyorsítanának, továbbá a töltőhálózat építését is bátorítanák. Maga az Amazon több ezer töltőbe fektetne a régióban. 2025-re a jelenlegi 3000 helyett több mint 10 ezer elektromos kisteherautóval dolgoznának Európában, 2021-ben ez a 3000 több mint 100 millió csomagot kézbesített.

Több mint 1500 nagy, elektromos teherautót, kamiont is vennének, hasonlóan tesz például a UPS és a FedEx is, de állítólag nem sok megvehető modell van.

Az Amazon legnagyobb rendelése egyébként a márka érdekeltségébe tartozó Rivianhoz szól, 100 ezer elektromos kisteherautóra, 2025-ig.

Az emissziócsökkentést mikromobilitási hubokkal is segítenék: ezek most még csak bő 20 városban  vannak jelen, és a biciklis, gyalogos kézbesítést segítik.

2040-re lenne karobsemleges az Amazon.

Azóta történt

Előzmények