Gates: gagyi a százdolláros laptop

A Microsoft-elnök az amerikai kontinens kormányzati vezetői számára szervezett washingtoni fórumon kritizálta a fejlesztői szerint az elmaradottabb és fejlett államok közti digitális szakadék felszámolására hivatott hordozható számítógépet. „Mi értelme van egy olyan számítógépet, amelyen többen osztoznak, merevlemez nélkül és apró kijelzővel szállítani?” – bírálta magát a koncepciót Gates. Mint mondta: a hardver az informatika telepítési költségeinek csak egy töredékét adja, ennél jóval többe van a hálózati kapcsolat, az alkalmazások és támogatás.

Amint arról többször is beszámoltunk, a Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) nonprofit szervezet által jegyzett projekt beindítását 2005 elején hirdette meg Nicholas Negroponte, a massachusettsi műszaki egyetem médialaborjának vezetője, a kezdeményezés szellemi atyja, aki szerint az olcsó hordozható számítógép bevezetése az oktatás minőségének látványos javulását hozhatja a fejlődő országokban, ahol – legalábbis a célkitűzés ez – az általános és középiskolák tanulói, valamint tanáraik juthatnak majd hozzá. Az ambiciózus tervet – mely összesen több százmillió gép eladásával számol – felkarolta az ENSZ és a Google is.


Egy új dizájn, kakaóbiztos billentyűzettel

A masina – melynek működő prototípusa először a világszervezet tuniszi csúcstalálkozóján mutatkozott be tavaly novemberben – nem tartalmaz semmiféle mozgó alkatrészt; az 500 MHz-en üzemelő AMD processzor mellett flashmemória alkotja a háttértároló-rendszert, melyre – szintén a költségek csökkentése végett – Linux operációs rendszer kerül majd. Az ellenálló gumiborításba burkolt masina – mely akár tábla-PC-ként vagy rajztáblaként is üzemeltethető – kijelzője szintén igazi kuriózum, a panel ugyanis kültéri használat során színes módból átvált háttérvilágítás nélküli fekete-fehér módra, ezzel pedig még erős fényben is olvasható marad a képtartalom. A legbájosabb megoldást azonban kétségtelenül az energiaellátó rendszer nyújtja; a noteszgép hálózati töltője vállpántként is használható, de ha nincs a közelben konnektor, akkor sincs veszve semmi, a gép akkumulátora ugyanis a ház oldalán található kurblival is feltölthető. A gépben USB-csatlakozó és vezeték nélküli hálózati vezérlő is van, amely lehetővé teszi a nebulók számítógépei közti együttműködést is.

Gates szerint azonban az ötlet – amely mögött, mint Negroponte állítja, 25 év tapasztalata áll – teljesen elhibázott. Ilyen célokhoz „egy valamirevaló számítógépre van szükség, amelyen el is olvasható a szöveg és amelyet nem kell gépelés közben kurblizni” – gúnyolódott a Microsoft-vezér.

Korábban Craig Barrett, az Intel elnöke is kritizálta a projektet. Szerinte az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az embereknek teljes funkcionalitású személyi számítógépekre, nem pedig szolgáltatásaiban korlátozott, egzotikus szerkezetekre van szüksége. A hasonló próbálkozások – emlékeztetett – eddig kivétel nélkül mindig megbuktak. Tény ugyanakkor, hogy a nagyszabású projektben sem az Intel, sem a Microsoft nem érdekelt, hiszen a processzort az AMD szállítja, az operációs rendszer pedig Linux.

Azóta történt

Előzmények