A százdolláros laptop mellé áll az ENSZ

Tegnap a svájci Davosban folyó Világgazdasági Fórumon bejelentették, hogy az ENSZ is támogatni fogja a "százdolláros laptop" projektjét. A kezdeményezés célja, hogy az olcsó masinát a világ elmaradottabb régióiban minél több olyan iskoláskorú gyermekhez juttassák el, akinek saját erőből nem futja számítógépre. Ennek érdekében az ENSZ partneri megállapodást köt a projektet irányító Massachusetts-i műszaki egyetemmel, a MIT-tel.

Az egyezmény értelmében az ENSZ Fejlesztési Programja (United Nations Development Programme, UNDP) és a MIT által felállított "One Laptop per Child" (minden gyermeknek egy laptop) non-profit szervezet közösen fog helyi és nemzetközi partnereket keresni, akik segítenek eljuttatni a gépeket a kiszemelt iskolákba. A kormányzati és technológiai szektorból olyan támogatókat, adományozókat keresnek, akik megvásárolnák a számítógépeket, amiket ugyanakkor a diákok használnának.

A hordozható számítógép nem tartalmaz semmiféle mozgó alkatrészt; az 500 MHz-en üzemelő AMD processzor mellett flashmemória alkotja a háttértároló-rendszert, melyre – szintén a költségek csökkentése végett – Linux operációs rendszer kerül. Az ellenálló gumiborításba burkolt masina – mely akár tábla-PC-ként vagy rajztáblaként is üzemeltethető – kijelzője szintén igazi kuriózum, a panel ugyanis kültéri használat során színes módból átvált háttérvilágítás nélküli fekete-fehér módra, ezzel pedig még erős fényben is olvasható marad a képtartalom. A legbájosabb megoldást azonban kétségtelenül az energiaellátó rendszer nyújtja; a noteszgép hálózati töltője vállpántként is használható, de ha nincs a közelben konnektor, akkor sincs veszve semmi, a gép akkumulátora ugyanis a ház oldalán található kurblival is feltölthető. A gépben USB-csatlakozó és vezeték nélküli hálózati vezérlő is van, amely lehetővé teszi a nebulók számítógépei közti együttműködést is.

Azóta történt

Előzmények