Bill Gates a leggazdagabb, de nem örül neki

A világ leggazdagabb embere nem szereti a rekordvagyonnal járó nyilvánosságot és felhajtást, ezért szívesen lemondana az elsőségről – derült ki a héten. A világ legtehetősebbjeit rangsoroló Forbes-listán Bill Gates 1998 óta fogalja el az első helyet, vagyona a magazin legújabb toplistája szerint 50 milliárd dollár. (1999-ben még 90 milliárd volt.)

Ám mint most a Microsoft-elnök egy interjúban elmondta: jobban szeretné, ha nem ő lenne a világ leggazdagabb embere. „Semmi jó nem jár ezzel. Csak jobban előtérbe kerül az ember” – nyilatkozta Gates az amerikai CNBC televíziónak. Ha más nem is, azért a Microsoft-vezető családi alapítványa – amely egyebek mellett az AIDS, a malária, a tuberkulózis és az éhezés ellen küzd, és amely a maga 29,1 milliárd dolláros alapjával a világ legjelentősebb filantróp szervezete – minden kétséget kizáróan a hatalmas vagyon „jó” oldala – teszik hozzá az interjút ismertető hírügynökségi beszámolók.

Gates azt is elmondta, hogy ismertsége nem akadályozza a mindennapokban. „Nem zaklatnak az utcán, vagy ilyesmi. Esetleg, ritkán, autogramot kérnek, de ez nem nagy ügy” – magyarázta a celebritások életére kíváncsi riporternek. Mint elmondta, nem keresi hozzá hasonló milliárdosok társaságát, egyedül a Forbes-listán 42 milliárdos vagyonával második helyen rangsorolt Warren Buffett befektetőt említette meg mint olyan embert, akitől sokat tanult.

Arra a kérdésre pedig, hogy követné-e azoknak a vagyonos amerikaiaknak a nyomdokait, akik a politikában is kipróbálták magukat, így válaszolt: „Politikus sosem leszek. Több ok miatt sem. Nem szeretnék az lenni, és nem választanának meg. Jobb vagyok abban, amit most csinálok.”

Azóta történt

Előzmények