Megpróbálják a spanyolok: megvédenék a gyerekeket a közösségi médiától

Több intézkedést is hoznak, hogy óvják a gyerekeket a közösségi média káros hatásaitól.

Spanyolország olyan intézkedéseket hozott, amelyekkel elérnék, hogy az okostelefonokon alapból legyen szülői felügyelet – védenék ugyanis a gyerekeket a közösségi média káros hatásaitól.

Büntetendővé teszik a deepfake, AI-generálta szexuális célzatú képek létrehozását, a pornográf tartalmak gyerekekkel való megosztását. Az adatvédelmi hozzájárulási korhatást 14-ről 16 évre emelik, a digitális távoltartási végzés pedig megtilthatja konkrét embereknek, hogy másokat felkeressenek online. Azt mondják, szeretnék, ha a szülők úgy éreznék, hogy a spanyol kormány törődik a gyerekekkel, ha a digitális térben vannak.


[+]

Az EU DSA-ja mellett számos ország saját szigorításokkal válaszol a növekvő aggodalmakra. A feanciák minden internetképes eszközön kötelezővé tették a szülői felügyelet meglétét 2022-ben, míg a britek az Online Safety Act keretében kötelezik a platformokat, hogy töröljék az illegális tartalmakat és bizonyosodjanak meg róla, hogy a felhasználóik legalább 13 évesek.

Továbbra is vitatják, milyen kockázatokat rejt a gyerekekre a közösségi média, de az USA tisztifőorvosa tavaly azt mondta, hogy a kevés előny ellenére több dolog azt mutatja, hogy árt a kicsik mentális egészségének. Szakértők és a tisztifőorvos szerint a közösségi média használata testképzavart, evési rendellenességet, alvászavart, alacsony önbecsülést, állandó összehasonlítgatást eredményezhet, főleg a fiatal lányoknál.

A spanyol kormány ország oktatókampányt is szeretne, hogy a fiatalok eligazodjanak, a tanárokat és az egészségügyi szektort pedig képeznék a témában.

Hirdetés

Szakmai előadások és koncert: így ünnepli 20. születésnapját a RelNet Kft.

PR Az IT-biztonsági, hálózati és menedzsment megoldások integrálására és támogatására szakosodott disztribútor vállalat az évek során példaértékűvé vált RelNet Partnernapon színvonalas szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal várja a vendégeit – akár az IT Café olvasóit - a Normafa Rendezvényházba.

Azóta történt

Előzmények