Döntött a Ferrari: kriptopénzt is elfogad

A vagyonos ügyfelek kérték állítólag ezt a lehetőséget, így Európában is lehet majd kriptopénzért Ferrarit venni.

Mostanában a kriptopénzek kapcsán főleg arról hallani, hogyan építenek le vagy vezetnek be korlátozásokat a nagyobb országokban a kriptotőzsdék; hogyan finanszírozzák egyes körök kriptohálózatokon keresztül a háborús területeken tevékenykedőket és a terrorszervezeteket – de azért sok fejlesztésről és befektetésről is szó esik, a jegybankok pedig világszerte fontolgatják a CBDC-k, jegybanki digitális pénzek bevezetését (az ausztrálok például költségcsökkentések miatt vannak a tokenizáció mellett).

A Ferrari sem marad ki a sorból, a gyártó közölte, hogy már kriptopénzt is elfogad az autóiért az USA-ban, és hamarosan Európában is, a vagyonos ügyfelek kérésére.

A legtöbb cég egyébként már visszatáncolt a kriptopénzektől, azok nagy árfolyamkilengése, kérdéses szabályozása és magas energiaigénye miatt – így a kereskedelmet nem forgatta fel a kriptopénz, még a Tesla is lemondott környezeti aggályok miatt a bitcoinról.

A Ferrari szerint azonban a kriptopénzekkel csökkenthető a karbonlábnyomuk, új szoftverek és megújuló energiaforrások révén. A Ferrari maga 2030-ra karbonsemlegessé válhat. Állítólag a cég számos ügyfele és kereskedője fektetett már kriptóba, és kérték a céget is erre. Ezek között fiatal szerencsevadászok és hagyományos befektetők is akadnak, közölték.

Azt nem árulták el, hány autót adhatnak el kriptopénzek segítségével, de annyit közöltek, hogy már 2025-re is igen sok rendelésük van, mindenesetre ki akarták próbálni ezt a területet, mert összekapcsolja őket azokkal, akik nem ügyfeleik, de megengedhetnek maguknak egy Ferrarit.

Európában jövő év elejétől lehet kriptopénzért Ferrarit venni, majd később a világ többi részén is, ahol nem tiltott ez a fizetési forma.

Az USA-ban most a BitPay rendszerén bitcoin, ether és USDC segítségével lehet fizetni, külön díjakat nem számolnak fel – a kereskedők pedig már rögtön hagyományos valutában kapják a pénzt. Így ők és a Ferrari is védettek a kriptopénzek kezelésétől és árfolyam-ingadozásaitól, közölte a vállalat. A BitPay feladata gondoskodni továbbá arról, hogy a befizetés legális forrástól származzon, ne adókerülésből, pénzmosásból, bűncselekményből.

Azóta történt

Előzmények