Nem engedik ki az USA-ból az elítélt kriptovezért

Kérésére ellenére nem hagyhatja el az USA-t a Binance elítélt, volt vezérigazgatója.

Changpeng Zhao a kérésre ellenére nem hagyhatja el az USA-t, erről pedig egy szövetségi bíró döntött a hét elején. A Binance volt vezérigazgatóját elítélték, többek között az amerikai pénzmosásellenes törvények megszegése miatt.

A további kérdésekről februárban döntenek, és Seattle bírósága határozza meg, hogy addig még, a későbbiekben visszatérhet-e Zhao az Egyesült Arab Emírségek területére, ahol állampolgár. Zhao egyben kanadai állampolgár is.

Zhao kiutazására korábban egy bíró engedélyt adott, azonban az amerikai kormány fellebbezett. Most tehát az USA-ban kell maradnia, döntött erről egy bíró tegnap, 175 millió dolláros óvadék mellett – de a kiutazását még engedélyezhetik később, február előtt.

A Binance az USA-val való megállapodás keretében több mint 4,3 milliárd dollárt fizet ki, és igyekszik biztonságosabbá tenni a platformot. Zhao korábban azt mondta: hibákat vétett, ezekért pedig vállalnia kell a felelősséget. Maximum 18 hónap börtönbüntetést kaphat a helyi előírások értelmében. Az USA kormánya szerint azonban félő, hogy nem térne vissza az USA-ba Zhao, mivel az Egyesült Arab Emírségekkel nincs kiadatási egyezményük. Zhao ügyvédjei szerint ettől nem kell tartani, mivel komoly óvadékot fizet és önként utazott az USA-ba, hogy vállalja tetteiért a felelősséget.

Ezzel párhuzamosan Montenegró egyik bírósága engedélyezte Do Kwon kriptokirály kiadatását, így  a minisztereken áll, hogy az USA vagy Dél-Korea kezei közé kerül az illető.

Azóta történt

Előzmények