Félnek kiszolgálni a kínai cégek az orosz telekommunikációs igényeket

A Huawei és a ZTE képes lenne ellátni a háborút indító nagyhatalmat, de az USA szankciói miatt egyelőre kivárnak.

Nagyjából egy hete írtunk arról, hogy Oroszország komoly nehézségekbe ütközhet a telekommunikációs eszközök utánpótlása szempontjából, mivel az Ericsson és a Nokia már felfüggesztette az említett országon belüli működését, sőt, utóbbi vállalat konkrétan ki is vonult. Ezzel a kínai Huawei és ZTE oldaláról érkezhetnek friss berendezések, ráadásul ezek cégek amúgy is az orosz telekommunikációs piac 40-60%-át fedik le. Egyelőre azonban nem úgy néz ki, hogy Kína annyira keresné a kapcsolatot, ugyanis az Egyesült Államok már jelezte, hogy szankciókkal fogják sújtani azokat a vállalatokat, amelyek segítenek megkerülni az oroszokra kivetett korlátozásokat.

Hirdetés

A Huawei az USA oldaláról egy eleve szankcionált cégnek számít, ergo nem működhetnek teljesen szabadon, de az Egyesült Államok bizonyos esetekben lehetővé tesz úgynevezett export licenceket a saját vállalatainak, amelyek a Huawei számára is hasznosak, mert ezeken keresztül az üzleteik egy része megmaradt. A háború miatt viszont megvan az esély arra, hogy az USA akár saját cégeit érintő hátrányokat is felvállalna (nyilván némi kompenzáció mellett). Ezt a Huawei bizonyosan nem akarja megkockáztatni, így Oroszországból ugyan nem vonultak ki, de gyakorlatilag nem is üzemelnek.

Az Izvestia és a Forbes Russia riportjai szerint úgy néz ki, hogy Huawei március óta nem fogad el új megrendeléseket Oroszországon belül. A moszkvai iroda formálisan működik, de úgy tudni, hogy áprilisban kötelező szabadságra küldték az orosz alkalmazottakat. Az Oroszországban élő kínai alkalmazottak még dolgoznak, de az orosz távközlési vállalatokat segítő marketingesektől már megváltak. Ez lényegében annyit tesz, hogy ha van is bizonyos termékek igénye Oroszországnak, azt a Huawei jelenleg nem szolgálja ki, mert túlságosan nagy probléma lenne számukra, ha az USA a működésükhöz még hasznosnak számító export licenceket is visszavonná. Ez gyártói szemmel nézve érthető, mert ezek nélkül a megmaradt üzleteik jó részét is bezárhatnák, mivel az Egyesült Államok eleve nem hagyná, hogy teljesítsék az orosz igényeket.

Mindez Oroszországot nehezen megoldható probléma elé állítja, mivel se nyugati, se kínai cégektől nem tud jelenleg telekommunikációs berendezést szerezni. Ugyanakkor a Huawei nem tett le még az orosz piacról, mivel az alkalmazottaik egy részét csak szabadságra küldték, tehát később megpróbálhatják majd újraindítani a kapcsolatokat, de nagy kérdés, hogy mikor. Utóbbival kapcsolatban vannak bizonytalan tényezők, többek között nem mérhető fel, hogy a korlátozások miképpen változnak meg a jövőben, illetve a Forbes Russia értesülései szerint az sem zárható ki, hogy a Huawei olyan eszközöket szállítana, amelyek nem tartalmaznak USA-ból származó technológiát, mivel ezekre egyszerűen nem vonatkoznak a szankciók.

Azóta történt

Előzmények