Elkezdte letiltani a szankcionált orosz cégeket a GitHub

Azok az orosz fejlesztők is áldozatul eshetnek, akik ezeknek a vállalatoknak dolgoznak vagy dolgoztak.

Az Egyesült Államok folyamatosan szankcionálja Oroszországot, miután az említett nagyhatalom február 24-én háborút indított Ukrajna ellen. A meghozott intézkedések most elérték a fejlesztőket is, ugyanis a GitHub elkezdte letiltani a szankcionált orosz vállalatok profilját, illetve azok az orosz fejlesztők is áldozatul eshetnek a kitiltási hullámnak, akik az érintett cégeknek dolgoznak vagy dolgoztak. Nyilván előbbi esetben nem vita kérdése az ügymenet, de utóbbi helyzet már véleményes, mivel lehet, hogy az adott programozó már egyetlen szankciókkal sújtott vállalatnak sem kódol. Ebben az esetben a GitHub felülbírálhatja a letiltást, amennyiben jogosnak látja az ügyfele kérelmét, de erről mindig egyéni szinten győződnek meg.

Bár a GitHub lépését nem előzte meg semmilyen figyelmeztetés, a Habr riportja alapján, a letiltásban érintettek egy része rákérdezett a történtekre, és a GitHub a válaszüzenetében az Egyesült Államok szankcióit jelölte meg okként.


(forrás: Habr)

Arról nincs pontos adat, hogy a GitHub akciója mennyi regisztrált felhasználót érint, de Európa és az Egyesült Államok egyetért abban, hogy Oroszország egy olyan nemzeti rendszert használ, amely nem választja el egyértelműen egymástól a katonai és a civil munkavégzést. Ilyen szempontból akár az összes orosz regisztráció veszélyben lehet, és ezek száma közelít a félmillióhoz. Az egészen egyértemű, hogy a Sberbank Technology, a Sberbank AI Lab és az Alfa Bank Laboratory a szankcionált cégek között van, így a hozzájuk kapcsolódó orosz felhasználók is letiltásra kerültek.

Előzmények