Kína és Oroszország elleni kiberfellépést ígér Nagy-Britannia

A britek szerint összeütköznek az értékek a nyugat, valamint Kína és Oroszország között.

Nagy-Britannia vezetése azt ígéri, hogy megteremti a századunkat formáló kommunikáció és a feltörekvő technológiák nemzeti függetlenségét azzal, hogy fellép a kibertérben Kína és Oroszország ellen.

Ezt a két országot a britek a jelentések alapján stratégiai riválisnak tekintik, és úgy vélik, minden fél szeretne meghatározó technológiákat irányítani, mint AI, kvantumszámítógépek, chiptervezés – mindez a britek szerint a nyugati biztonságot és a szabad internetet is veszélyeztetheti.

A biztonsági problémákra válaszul Kína és Oroszország a brit NCS szerint nagyobb nemzeti önállósággal válaszolna, így a nagyobb hatalmak között szisztematikus verseny alakul majd ki arról, milyen szabályok határozzák meg az online világot. A britek szerint mindez azonban a két ország és a nyugat értékeinek összeütközéséhez vezet, nyomást gyakorol a szabad internetre. Azt állítják, hogy a nagyhatalmak és a nagy tech cégek a saját, rivális vízióikat hirdetik majd, és ezek alapján irányítanák az internetet.

Kína és Oroszország újra és újra tagadja a kibertámadások nyugati vádjait.

A britek szerint a jövőben nagyon fontos lesz az adatok védelme, a 6G, az AI, a chipek, a kvantumtechnológiák és a kriptográfia fejlesztése.

Azóta történt

Előzmények