Nehezen teljesítik a webhelyek blokkolását az orosz szolgáltatók

Ráadásul a szankciók miatt félő, hogy hónapokon belül kifogynak a hardverekből, ami az egyes rendszerek összeomlásával fenyeget.

Oroszország február 24-én indított háborút Ukrajna ellen, ami házon belül úgynevezett "különleges hadműveletnek" van minősítve. Ilyen szempontból Oroszország saját narratívája mereven eltér a valóságtól, és a Roszkomnadzor nevű távközlési szabályozó hatóság azon dolgozik, hogy a kiadott narratívának nem megfelelő hírek el se jussanak az orosz emberekhez. Ennek része a megannyi, jellemzően külföldi weboldal elérhetőségének letiltása, aminek keretében a Twitter, a Facebook, az Instagram, a Google News, valamint a különféle, feketelistára tett kalózoldalak konkrétan blokkolva vannak.

Hirdetés

Papíron ezt egyszerű elrendelni, de a gyakorlatban kivitelezni már nem annyira könnyű, ugyanis maga a blokkolás is egy olyan művelet, amely különböző hardverek kiépítését igényli. Erről a helyi távközlési szolgáltatóknak jelentést is kell tenniük, hiszen időnként ellenőrizniük kell, hogy az oroszok által nem kívánatos tartalmakat valóban nem érik el az előfizetők, és a TorrentFreak friss riportja szerint nem tűnik megbízhatónak a kiépített rendszer.

Többek között a RuTracker helyi torrentoldalt egy internetszolgáltatónál felmerült probléma miatt már nem blokkolják, de a Roszkomnadzor által ellenőrzött "TSPU" Deep Packet Inspection (DPI), azaz mély csomagvizsgálati rendszer sem működik makulátlanul. Ezt a Tor, a VPN-ek, valamint a Twitter korlátozására használják, és nagyjából 80 helyi internetszolgáltató hálózatába került beépítésre. A problémák okai nem ismertek, mivel nem tudni pontosan, hogy miképpen működik a TSPU rendszer, de annyi nagyon is valószínű, hogy nem látja el teljesen a feladatát.

A jelenlegi gondok azonban csak a kezdetet jelentik. Az informatika területén a legnagyobb baj, amivel Oroszország szembenéz, az a szankciókból eredő hardverhiány. Egyszerűen a kieső rendszereket csak egy ideig tudják pótolni a még meglévő, illetve az üzletekben fellelhető tartalékból.

Az orosz RSPP Kommunikációs és Informatikai Bizottságának felülvizsgálatára hivatkozó, az oroszországi napilapnak számító Kommerszant szerint a vérszegény gazdasági körülmények következtében az internetszolgáltatók és más távközlési vállalatok csekély hardvertartalékkal rendelkeznek, mindez pedig csak arra elég, hogy az infrastruktúra négy-hat hónapig működőképes maradjon. Ezen még az is ront, hogy a beszerzés nehezebb a szükséges berendezések 40%-os áremelkedésének hála, illetve az előrejelzés szerint az iparági szakemberek akár 30%-a is távozhat az országból az elkövetkező hónapokban.

Oroszország tehát döntéskényszerben van, mivel előbb-utóbb elfogynak a használható hardvereik, és a blokkolással kapcsolatos stratégiájuk erősítése esetén ez inkább előbb fog bekövetkezni. Mindez válsághoz vezethet majd a távközlési rendszerek területén, amire egyelőre nem úgy tűnik, hogy lenne reális megoldás.

Azóta történt

Előzmények