Az Instagram és a WhatsApp eladására kényszerítheti Amerika a Facebookot

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) beperelte a Facebookot versenyellenes viselkedés vádjával – Mark Zuckerbeg azonban történelmi revizionizmussal vádolja a hatóságokat.

Viharként söpört végig a médiában, hogy az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), valamint ezt követően 46 amerikai állam szövetsége, továbbá még Washington DC és Guam is beperelték a Facebookot. Az óriást versenyellenes stratégiával, a piaci fölényével való visszaéléssel vádolják, továbbá azzal is, hogy ezek révén eltüntette vagy felvásárolta a riválisait és a kisebb cégeket.

A trösztellenes perek szerint a Facebook a monopolhelyzetét az ellenfelek félresöprésére használta fel, és mindennek a levét a fogyasztók itták meg. A vállalatok illegális, ragadozószerű felvásárlását különösen fontos, hogy megállítsák – vélik a hatóságok, amelyek szerint a piaci bizalmat helyre kell állítani.

Azt is állítják, hogy ha egy kiszemelt cég nem volt hajlandó eladni magát, akkor a Facebook megpróbálta a földbe döngölni azt, miközben a felhasználók elvesztették az irányítást a saját adataik fölött, azért, hogy a Facebook még több reklámbevételhez jusson. Állítólag még olyan levelekhez is hozzájutottak, amelyekben Mark Zuckerberg sok éve azt hangoztatta, jobb mindent felvásárolni, mint versenyezni, és, hogy az Instagram egy veszélyes rivális a Facebookra nézve.

A vádak szerint egyetlen cégnek sem szabad, hogy ekkora és ennyire ellenőrizetlen hatalma legyen a személyes és közösségi interakcióink és életünk fölött, ezért is indították el a pereket.

A Facebook azonban nem adhatja fel a monopolhelyzetét, ha nem szabadul meg két legértékesebb tulajdonától: az utóbbi években nagy őrületet és influenszerhullámot generáló Instagramtól és a népszerű WhatsApp üzenetküldő szolgáltatástól. Ezek a Facebookhoz és a Facebook Messengerhez hasonlóan több mint 1 milliárd havi szinten aktív felhasználóval rendelkeznek (a WhatsApp és a Facebook több mint 2 milliárddal). Sokak szerint épp ezek eladatása a hatóságok célja.

A Facebook még 2012-ben vette meg az Instagramot 1 milliárd dollárért, majd 2014-ben, akkor felfoghatatlannak tűnő 19 milliárd dollárért a WhatsAppot. A Facebook irányelveivel utóbbi alapítói sem értettek egyet, és kisebb-nagyobb összetűzések után kiváltak a cégből.

Válaszolt egyébként a perekre a Facebook is. Mark Zuckerberg és vezetése szerint a kormány akciói egyenlőek a történelmi revizionizmussal, és a sikeres amerikai cégeket akarják megbüntetni, azok építését akarják meggátolni. Zuckerberg szerint az FTC annak idején jóváhagyta ezeket a felvásárlásokat, a fogyasztók pedig bármikor választhatnak más, rivális terméket és szolgáltatást.

Az persze tény, hogy az Instagramra nem nagyon van jó (és ekkora) alternatíva, továbbá a WhatsApp is a világ egyik legnépszerűbb üzenetküldője, és bár váltani lehet, minden ismerőst erre rávenni már nem egyszerű feladat.

A Facebook, az Instagram és a WhatsApp jövője a bíróságon dől el, az effajta trösztellenes perek azonban éveket is igénybe vehetnek, és fellebbezni is lehet a döntések ellen – vagyis egy darabig még senki nem daraboltatja fel a Facebookot. Az viszont jól látszik, hogy a versenyhatóságok, a politikusok és a fogyasztók szemében a nagy tech cégek túl nagyra nőtték ki magukat, túl nagy befolyással rendelkeznek – és a legtöbben ellenlépésekkel hoznák vissza az egyensúlyt.

Azóta történt

Előzmények