Jedi Blue: trösztellenes egyezményt köthetett egymással a Facebook és a Google

Egy perben azzal vádolják a két technológiai óriást, hogy külön egyezményt kötöttek, amely alapján segítik egymást a trösztellenes eljárások során.

Az utóbbi hetekben rohamosan nőtt az olyan perek és jelentések száma, amelyek versenyellenes viselkedéssel vádolták a tech óriásokat, többek között a Facebookot és a Google-t is. Dollármilliárdos büntetéseket emlegetnek a britek, Amerika feldarabolná a Facebookot, de a YouTube-ot is vizsgálják például az adatgyűjtései miatt (sok más cég mellett).

Hirdetés

A hatóságoknak és a fogyasztóvédelmi szervezeteknek azonban nem lesz könnyű dolguk a bíróságon. Egy perben ugyanis azt állítják, hogy a Facebook és a Google megállapodást kötöttek egymással, amelynek értelmében együttműködnek és segítik a másik felet, amennyiben vizsgálatot kezdeményeznek ellenük vagy trösztellenes eljárás zajlik a két óriás kizárólagos, online reklámpiaci uralma miatt.

A Google csak ebben a hónapban és csak Amerikában két újabb trösztellenes pert kapott a nyakába, a Facebookot többek között a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is beperelte – utóbbiról bővebben is beszámoltunk.

A mostani vádak állítólag belső dokumentumokkal is bizonyítják, hogy a Facebook beleegyezett 2018. szeptemberében: nem versenyez a Google-lel az online hirdetések világában, amíg az különleges bánásmódban részesíti a Facebookot. A gyakorlatban állítólag megosztották a hirdetési piacot egymás között.

A Wall Street Journal szerint a Google a megállapodásra Jedi Blue-ként hivatkozik. Azt is állítja a jelentés, hogy a Facebook és a Google számított a trösztellenes vizsgálatokra, és komoly megbeszéléseken készítették elő, hogy miként reagálnak majd ezekre közös erővel. A Facebook és a Google egyaránt tagadják az összes vádat. A Google egy másik per kapcsán pedig újra hangsúlyozta: az emberek azért használják a Google keresőt, mert azt választják, nem azért, mert bárki kényszeríti őket.

Azóta történt

Előzmények