Hajlandó több adót fizetni a Facebook

A Facebook több olyan holdingcégét is felszámolja, amely révén eddig az ír adóparadicsom előnyeit élvezte.

Többek között a The Guardian is beszámolt arról, hogy a Facebook úgy döntött, több cégét is felszámolja, amely eddig kulcsfontosságú volt az ír adóparadicsom nyújtotta lehetőségek kiaknázásában. Konkrétan három írországi holdingvállalatot épít le a Facebook, ezek szellemi tulajdonát pedig Amerikába költözteti. Ez egyben azt is jelenti, hogy Amerikában, Nagy-Britanniában és máshol is hajlandó több adót fizetni.

Hirdetés

Az óriáscég egyik szóvivője hangsúlyozta, hogy a döntésben nagy szerepet játszottak azok a várható új adótörvények, amelyeken világszerte dolgoznak a kormányzatok.

Sok más technológiai vállalathoz hasonlóan az elmúlt hosszú években a Facebook is Írországban kötött egyezményeket annak érdekében, hogy más országokban elkerülje az adófizetést. Ezért számos kritikát kapott, és többek között az amerikai adóhatóság is beperelte az üzleti gyakorlatai, valamint a vád szerint több mint 9 milliárd dolláros tartozása miatt.

A G20-as országok szintén terítékre vették már egy ideje a komoly adóreformokat, amelyek a nagy tech cégeket célozták meg.

Nagy-Britanniában például tavaly 28,6 millió font adót fizetett be a Facebook, pedig az árbevétele a hirdetésekből 2,2 milliárd font volt. 2019-ben ráadásul éves szinten több mint 25 százalékkal nőtt a cég helyi nyeresége, de csak 100 ezer fonttal fizetett több adót.

A várható változások fényében nem meglepő, hogy végül lépett a Facebook, és hivatalosan is elismerte: az eddigi kreatív könyvelési megoldások ellenére most már hajlandó több adót fizetni.

Azóta történt

Előzmények