Diem lesz a neve a Facebook saját, januárban érkező pénzének

A Facebook új nevet adott a Libra kriptovalutájának, ezzel is szeretné jelezni a projekt szervezeti függetlenségét.

Sem a felhasználók, sem a hatóságok nem rajongtak azért az ötletért, hogy a Facebooknak legyen egy saját kriptovalutája, ami a világban széleskörűen elfogadott és használt is lenne. A Facebook azonban nem adja fel ezen törekvéseit, és jelezvén, hogy a Libra kriptopénz igenis egy szervezetileg független projekt, most leváltották a digitális pénz nevét: Libra helyett Diem az új megnevezés.

A projekt ellen azért tiltakozott szinte mindenki a múltban, mert egyrészt a Facebooktól ered, másrészt fenyegeti a hagyományos, kormányzati felügyelet álló pénzügyi rendszereket. A közösségi óriás egy olyan mainstream kriptovalutát akart, amit online és offline is lehet költeni, mint a dollárt, eurót vagy forintot.

A Libra Association azonban a Facebook szerint szervezetileg független, és ezt jelzi majd az új név, a Diem Association. A kriptovalutájuk neve ezentúl pedig Diem Dollar lesz.

Nagy kérdés, hogy végül sikere lehet-e ennek a projektnek, elvégre az eredeti partnerek közül a legnagyobbak mostanra kihátráltak az ötlet ellentmondásos természete és a hatósági, kormányzati nyomás miatt. Az amerikai kongresszus tavaly például külön jelezte, hogy nem bízik a Facebookban, és megkérdőjelezték a projekt céljait.

Mindezek után most jóval korlátozottabb módon indítaná el a kriptopénzét a Facebook, valamikor januárban. Nem trükköznek majd azzal, hogy mennyi coint ajánlanak és azt hány valutához kötik. Egy coinként debütál majd a Diem, és mögötte a dollár lesz. A szervezet szerint a projekt a fogyasztók és az üzletek számára is azonnali, olcsó és biztonságos tranzakciókat tesz majd lehetővé. Később persze saját pénzügyi szolgáltatásokat építene köré a Facebook - a szakértők szerint erről a céljáról kizárt, hogy letett volna a vállalat, elvégre a befektetéseit ilyen formában tudja leginkább nyereséggé alakítani. A későbbi pénzügyi szolgáltatások összefogására is alkalmas Calibra digitális tárca is nevet váltott egyébként, Novira.

Továbbra is több a kérdés és a bizonytalanság, mint a válasz, de a sikeres indulás érdekében a Facebook ezúttal nem úgy akarja beállítani az ötletét, mint egy saját maga által irányított, dollárt leváltó alternatívát.

Azóta történt

Előzmények