Csoportos pert kezdeményeztek a Facebook ellen Nagy-Britanniában

Civil jogvédők elégedetlenek a vállalatra kirótt bírság mértékével, ezért új keresetet nyújtanak be.

Habár már úgy tűnt, hogy a több mint két éve kirobbant Cambridge Analytica-botrány már lecsengett, most civilek egy pertársaság megalakításával újabb fejezetet kezdtek meg.

Mint korábban beszámoltunk róla, a 2018 áprilisában kirobbant botrány lényege az volt, hogy a Cambridge Analytica hosszú időn át egy alkalmazás (annak működtetője) közreműködésével körülbelül 87 millió, többségében amerikai felhasználó személyes adatait szerezte meg jogosulatlanul a közösségi oldalról, majd ezeket megrendelésre politikai kampányok megtervezéséhez használták fel (mindezt egy, a folyamatban aktív részes bűnbánó, Christopher Wylie tárta a nyilvánosság elé). Az elemzőcéget a botrány hatására be is kellett zárni.

Az ügyben több eljárás is indult: az USA-ban kereskedelmi felügyelet 2019 júliusában ötmilliárd dolláros rekordbírságot szabott ki a vétkesnek talált Facebookra, míg az Egyesült Királyságban a vállalat némi vonakodás után elfogadta, hogy az adatvédelmi hatóság (ICO) 500 ezer font büntetés megfizetésére kötelezte őket.

Ugyanakkor folyamatban vannak még eljárások az Egyesült Államokban, és most egy ilyet kezdeményeztek Nagy-Britanniában is.

Az akciót egy „Facebook You owe Us” („Facebook, tartoztok nekünk!”) elnevezésű csoport indította, akiknek fő célja a bejelentésük szerint, hogy megmutassák: a világ legnagyobb cégei sem állnak a törvény fölött. A csoportot egy másik társaság, a „Google You Owe Us” hozta létre, mely hasonló csoportos keresetet indított a Google ellen, és amelynek vezetője Richard Lloyd, aki a tekintélyesnek számító Which? fogyasztóvédelmi szervezetet irányította korábban. Az új csoportot egy civil jogvédő, Alvin Carpio menedzseli.

Állításuk szerint közel egymillió angol és walesi polgár lehet érintett, vagyis olyan, akinek a személyes adataihoz illetéktelenek hozzáfértek 2013-ban és 2014-ben, így az ő nevükben indítják a pert. Hivatalos közlemény nem jelent meg, de lapértesülések szerint a kereset megindításával már megbízták a londoni Millberg ügyvédi irodát, honlapjukon pedig arra biztatják az érintetteket, hogy csatlakozzanak – hogy ki az érintett, azt a Facebook által biztosított adatbázisból lehet megtudni.

A Facebook képviselője úgy nyilatkozott, hogy ők még nem kaptak hivatalos értesítést egy ilyen per megindításáról.

Azóta történt

Előzmények