A metaverzum szabályozására készül az EU

Margrethe Vestager versenyjogokért felelős biztos szerint már tartanak az elemzések, csak azután derül ki, hogyan szabályozhatják a metaverzumot.

Margrethe Vestager versenyjogokért felelős biztos jelezte: az EU hatóságainak jobban meg kell érteniük a metaverzumot, ezután dönthetik el, hogyan szabályozzák azt.

Az ötletről, annak részleteiről és a Meta hozzáállásáról többször is beszámoltunk a napokban. A metaverzumok fejlesztésébe gyakorlatilag minden nagy tech cég bekapcsolódott valamilyen szinten, a remélt bevételek és NFT-eladások miatt pedig rengeteg divatcég is, többek között. Egyre többen aggódnak azonban a Meta egyeduralma miatt, ebben a kategóriában is.

Vestager egy online eseményen elmondta, hogy a metaverzum már itt van, ezért természetesen elkezdték az elemzéseket, hogy megállapítsák, mi lesz a szerepe a hatóságoknak. Mindent tények alapján kell eldönteni, és az elérhető információk alapján. Azonban először értelmezni kell ezeket, csak azután hozhatnak megfelelő lépéseket – tette hozzá.

A Meta továbbra is hisz benne, hogy a metaverzum a mobilinternet utódja lesz, és hatalmas pénzkereseti lehetőség a cégeknek, az emberek számára pedig ideális hely a munkára, tanulásra, szórakozásra.

Vestager célkeresztjében a Meta is ott van – ha a céget bűnösnek találják a trösztellenes törvények megsértésében, akkor a globális éves bevételük 10 százalékára is büntethetik. Mostanában azonban nagyobb kérdés, hogy vajon tényleg kivonul-e a Facebook és az Instagram az EU-ból, esetleg a politikusok tiltják azt be? Valószínűbb forgatókönyv persze, hogy a Meta beadja a derekát, és eleget tesz az új törvények előírásainak.

Azóta történt

Előzmények