A németek és a franciák szerint az EU meglenne a Facebook nélkül, be is tiltanák

A Meta tagadja, hogy fenyegetőzött volna, a német gazdasági-, valamint a francia pénzügyminiszter szerint azonban az EU jól meglenne a Facebook és az Instagram nélkül.

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy a Meta az Európai Bizottság jóváhagyására váró egyik, új szabályozására reagálva azzal fenyegetőzött egy jelentésében, hogy leállítja az EU-ban a Facebookot és az Instagramot. Méghozzá azért, mert a törvény arra kényszerítené a cégeket, hogy a helyi felhasználók adatait helyi szervereken tárolják és dolgozzák fel – a Meta mindezen adatokat az USA-ba küldi.

Miután a médiában nagy viharként söpört végig a dolog, a Meta végül kiadott egy állásfoglalást, amelyben tagadja, hogy fenyegetőzött volna. Rögzíti, hogy a probléma évek óta ismert, azok a cikkek, amelyekben pedig a leállásról szóló fenyegetőzés olvasható, egyszerűen nem igazak.

Végül a témához Robert Habeck német gazdasági miniszter és Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter is hozzászóltak. Közölték: a Metának be kell tartania az új EU-s szabályozásokat, ellenkező esetben a közösségi platformjait Európaszerte betiltják: a Facebookot és az Instagramot is.

Habeck leszögezte: az elmúlt négy évben Facebook nélkül élt, és az élete remekül telt. Az EU-t hatalmas belső piacnak nevezte, nagy gazdasági hatalommal, ami ha egységben cselekszik, nem lesz ilyesmitől megfélemlítve.

Le Maire hozzátette: megerősíti, az élet nagyon jó a Facebook nélkül, és nagyon jól élnénk Facebook nélkül. Elmondta azt is, hogy a digitális óriásoknak meg kell érteniük, hogy Európa ellenáll, és nem hátrál meg a népesség jogainak védelmében.

Azóta történt

Előzmények