A Kanadában tüntető kamionosokra is ugrottak a csalók

A Meta azt állítja, hogy tucatnyi csoportot, fiókot és oldalt törölt, mert a spammerek és a scammerek is rászálltak a tüntetésekre.

Gyakorlatilag minél több moderálásáról szóló jelentést adnak ki a közösségi platformok, annál inkább úgy tűnik, hogy a weben alig van olyan dolog, ami valóban az, aminek látszik.

A Meta szerint a Facebookon nagy trend lett a kanadai tüntetőkből, kamionosok ügyéből, azonban a mozgalomra a csalók, a spammerek és scammerek is rászálltak, a világ minden részéről, még Vietnámból is. Ez persze kicsit sem meglepő azok után, hogy nemrég magukat hiteles, skótnak mutató, brit politikával és közélettel foglalkozó, iráni hamis fiókokról beszéltek (amelyek egy részéhez AI hozta létre a profilképet, és hiteles fotókat is posztoltak, hogy igazibbnak tűnjön az illető).

A Meta szóvivője, Margarita Franklin szerint továbbra is azt látják, hogy bármilyen trendi téma is ragadja meg az emberek figyelmét (vagy épp egy tüntetés), a scammerek tömegével lendülnek akcióba, hoznak létre hitelesnek tűnő csoportokat, oldalakat, majd megpróbálják félrevezetni az emberek a népszerű tartalmakkal, és végül mindenféle weboldalakra átirányítani őket. Ezek aztán dugig vannak kattintásra fizető reklámokkal (jobb esetben, hiszen kártevők terjesztése és adathalászat is lehet a cél).

A jelentések szerint számos országban közösségi médiás influenszerek és szélsőséges csoportok is igyekeztek kihasználni az érdeklődést a kanadai ügy kapcsán. Sőt, még a QAnon-csoport is újra terjeszteni kezdte az elveit.

Előzmények