A vallási vezetők nem kérnek Zuckerberg gyerekeket célzó terveiből

Újra célkeresztben az Instagram Kids ötlete, Zuckerberg tervét ezúttal a vallási vezetők kritizálták.

A Fairplay csoport és a Children's Screen Time Action Network levelében különféle vallási vezetők közös állásfoglalással kritizálták a Metát és Mark Zuckerberget: azt akarják, hogy végleg hagyjon fel a gyerekeknek szánt Instagram fejlesztésével.

Tavaly szeptemberben a Meta kénytelen volt leállítani ezen irányú fejlesztéseit, miután az USA politikusai egyre nagyobb tiltakozásba kezdtek.

A több mint 70 vallási vezető által aláírt levél hangsúlyozza: nem a gyermekek javát szolgáló eszköz az, ami egy közösségi médiás platformként éretlen elméket céloz, etikátlanul adatokat bányászik, és a profit motiválja.

Az emberek, különösképpen a fiatalok és gyerekek mentális egészségére gyakorolt hatása kapcsán a Facebook és a Meta már így is össztűz alá került, főleg azok után, hogy Frances Haugen fontos belsős dokumentumokat szivárogtatott ki. Decemberben az USA szenátusa elmarasztalta az Instagram vezetőjét a gyerekek biztonsága kapcsán, a Meta ellen pedig az államügyészek csoportja vizsgálatot indított emiatt.

A Meta állítja, hogy a szivárgások hamis képet festenek a cégről, az Instagram Kids pedig biztonságos helyet adna a fiataloknak (akik 13 év alatt elméletben nem használhatnák a platformot most sem, de az Instagram tudja, hogy megteszik).

Azóta történt

Előzmények