Musk szerint meghalna a Tesla, ha nem ő lenne az ügyvezetője

A SolarCity 2016-os felvásárlását érintő per miatt járt a bíróságon Elon Musk: többek között arról is beszélt, hogy a Teslát az igazgatótanács irányítja, de a cég meghalna, ha nem ő lenne az ügyvezetője.

Elon Muskot, a Tesla ügyvezetőjét is meghallgatták tanúként a bíróságon, ahol a SolarCity 2016-os felvásárlását kellett megvédenie.

A Reuters jelentése szerint a bíróságon többek között elmondta Musk, hogy a Teslát a vállalat igazgatótanácsa irányítja, ugyanakkor a cég meghalna, ha nem ő lenne az ügyvezetője.

A per vádja szerint Elon Musk anno befolyásolta a Tesla igazgatótanácsát, és kimerítették a cég vagyonát a SolarCity 2,6 milliárd dolláros felvásárlásával. Akkoriban Musk 22 százalékos részesedéssel rendelkezett a Teslában és a SolarCityben is. Utóbbit a rokonai alapították, és egyes részvényesek azzal vádolják, hogy az üzlet lényege az volt, hogy kisegítse Musk befektetését.

Hirdetés

Musk a tanúvallomása során kijelentette: nagyon erősen próbálkozott, hogy ne legyen a Tesla ügyvezetője, de erre szükség van, különben a Tesla meghalna.

A vád szerint Musk irányítja az igazgatótanács ügyletekkel kapcsolatos megbeszéléseit, és rávette a Teslát, hogy többet fizessen a SolarCityért, valamint félrevezette a részvényeseket a cég romló pénzügyi állapotával kapcsolatban. Musk azonban elárulta a bíróságnak, hogy a SolarCity-üzletet a Tesla igazgatótanácsa kezelte, ő nem volt tagja annak a bizottságnak, amely a feltételekről tárgyalt. Saját bevallása szerint azt sem tudja, hogy mi történt. A Reuters hozzátette azt is, hogy Musk alapvetően nyugodtan válaszolt Randall Baron ügyvéd kérdéseire, de gyakran hosszú, elkalandozó válaszok is születtek, az egyikben pedig az ügyvédet „egy rossz emberi lénynek” nevezte Musk.

Ezért lett Technoking Elon Muskból

Baron arra is kíváncsi volt, hogy az igazgatótanács megvizsgálta-e Musk Technoking kinevezését – ezt márciusban adta magának az ügyvezető.

Musk válaszában elmondta, hogy az elnevezés rengeteg ingyen médiafigyelemhez vezetett, a Teslának nem kellett reklámoznia, és az ügy jót tett az eladásoknak. A címet magát viccnek nevezte, és hozzátette: úgy gondolja, hogy ő maga vicces.


[+]

A perben részt vevő részvényesek azzal is vádolják Muskot, hogy kisebbségi részvényesként irányította a Teslát, többek között az igazgatótanácsban lévő kapcsolatai révén. Azt kérték a bíróságtól, hogy fizettesse vissza Muskkal az összeget, amit a Tesla költött az üzletre.

Saját ügyvédjének, Evan Cheslernek a kérdésére Musk elmondta, hogy jó a kapcsolata az igazgatótanáccsal, amely keményen dolgozik és kompetens. Elmondása szerint jó tanácsokat adnak, és szigorúan a részvényesekre tekintettel cselekednek. Hozzátette, hogy nem ő állapította meg a tanácstagok fizetéseit, továbbá sem felvenni, sem kirúgni nem tud senkit közülük. Szerinte mivel mindkét cégben ugyanakkora részvényszázalékkal rendelkezett, és az üzletet nem készpénzben bonyolították, ezért ő nem nyert semmit az egészen. Musk szerint az egyesülés a Tesla akkumulátoros üzlete és a SolarCity fenntartható energiatermelése miatt jött létre.

Jogi szakértők szerint a bíró azt is megvizsgálja, hogy Musk fenyegetett-e meg igazgatótanácsi tagokat, esetleg valamelyik illető érezte-e úgy, hogy nem állhat ki Muskkal szemben. Brian Quinn, a Boston College Law School professzora úgy véli, hogy a legtöbben meglepődnének, ha a bíróság arra jutna, hogy nem Musk irányít a Teslánál – mert úgy tesz, mintha tényleg ez lenne a helyzet.

Az ügyben a bíróság várhatóan csak hónapok múlva dönt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények