Nagyon sokat keresett a járvány alatt Mark Zuckerberg, Jeff Bezos és Elon Musk

Az amerikai technológiai vezetők vagyona több mint 360 milliárd dollárral emelkedett a világjárvány alatt – ennek kapcsán újfent vizsgálatokat sürgetnek és rendszerszintű egyenlőtlenségekről beszélnek.

A világjárvány sok ember és cég számára okozott nehézségeket, az amerikai technológiai vezetők számára azonban minden eddiginél nagyobb és gyorsabb vagyongyarapodást eredményezett.

A The Washington Post beszámolója szerint Amerika kilenc legnagyobb technológiai milliárdosa több mint 360 milliárd dollárral növelte a vagyonát csak 2020-ban.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója sokáig a világ leggazdagabb embere volt, azonban ezt a címet többször átvette Elon Musk, a Tesla ügyvezetője, aki tavaly több mint megnégyszerezte a vagyonát, a Tesla részvényei pedig 2020-ban 547 százalékkal emelkedtek.

A többiek is elképesztően sokat nyertek

Túljutott a 100 milliárdos vagyonhatáron Mark Zuckerberg, a Facebook ügyvezetője, és 65 milliárdon áll a Google két társalapítója, Larry Page és Sergey Brin. Dollármilliárdosnak számít Tim Cook, az Apple ügyvezetője is, miután az Apple piaci értéke tavaly meghaladta a 2000 milliárd dollárt.

A járvány miatt fellendült online vásárlásokból sokat profitált az Amazon, de nagyot nyert a többi tech cég is például a távmunka, távoktatás miatt, fellendült a kereslet a felhős szolgáltatások és megoldások iránt. Az online marketing miatt felfutott a Google és a Facebook, nőtt az igény a kommunikációs megoldások iránt.

A Yahoo Finance adatai szerint Larry Ellison, az Oracle ügyvezető elnöke is jelentősen, 59 milliárd dollárról 90,3 milliárd dollárra növelte tavaly a vagyonát, Michael Dell, a Dell Technologies ügyvezetője pedig 22,9 milliárdról 44,4 milliárdra.

Egyre nagyobb a vagyonkülönbség

Az ügy kapcsán sokan mielőbbi vizsgálatokat sürgetnek. Miközben a tech milliárdosok vagyona soha nem látott tempóban és mértékben gyarapszik, csak Amerikában emberek milliói küzdenek gazdasági nehézségekkel, munkanélküliséggel. A szakértők a jelentések kapcsán újra rámutattak, hogy milyen mélyen gyökerező közösségi problémák jellemzik a mai egyenlőtlen társadalmat, és, hogy a vagyonkülönbségek egyre nagyobbak. Külön elemzés született már arról is, hogy az amerikai tech milliárdosok csak a 2020-as nyereségükből finanszírozhatnák Joe Biden 1900 milliárd dolláros koronavírus-mentőcsomagjának kétharmadát.

Azóta történt

Előzmények