Segítene a NASA-nak űrruhát gyártani a SpaceX

Lemaradásban van a NASA a következő-generációs űrruhákkal, ráadásul a fejlesztési program több mint 1 milliárd dollárba kerül. Elon Musk jelezte: a SpaceX segít, ha szükséges.

Elon Musk felajánlotta a SpaceX szolgálatait a NASA számára, a következő-generációs űrruhák fejlesztésével kapcsolatban.

A NASA-t felügyelő hatóság szerint az űrügynökség ezen programja lemaradásban van, továbbá több mint 1 milliárd dollárba kerül. Elon Musk egyből jelezte: a SpaceX megoldja a feladatot, ha szükség van rá.

Hirdetés

A SpaceX maga fejlesztette és készítette a SpaceX Crew Dragon űrjárművek űrhajósai számára a repülőruhákat. Azokat ugyanakkor arra tervezték, hogy belső tűz esetén megvédjék az embereket, továbbá nyomáscsökkenéskor szintén. Az űrruhák (EMU) tervezése bonyolultabb feladatt, az űrhajón kívül is helyt kell állniuk.

A Nemzetközi Űrállomás űrhajósai a jelentések szerint 45 évvel korábban, az űrsiklóprogramhoz tervezett űrruhákat használnak, amelyeket többször felújítottak, átterveztek, hogy tovább legyenek bevethetőek.

2007 óta a NASA három különböző űrruhás programot indított, eddig 420,1 millió dollárt költött fejlesztésre, és még 625,2 milliót tervez ilyen célra befektetni. A cél az, hogy legyen egy űrruha az űrállomásra, továbbá még kettő a Holdra tervezett küldetéshez.

Az űrruhák fejlesztését a vizsgálat szerint tőkeproblémák, a világjárvány és technikai akadályok hátráltatják, a ruhák leghamarabb 2025 áprilisára készülhetnek el, és elengedhetetlen a Trump alatta bejelentett, Biden alatt folytatott Artemis-programhoz (azt viszont már többször hangoztatták, hogy nem biztos, hogy sikerül 2024-ben ellátogatniuk a Holdra).

Musk korábban arról beszélt, hogy a 2024-es dátum tartható lehet – mindezt azután jelentette ki, hogy 2,9 milliárd dolláros szerződést nyert a SpaceX, amely a Starship rakétát használhatja az űrhajósok Holdra küldéséhez.

A vizsgálat során kiderült, hogy az űrruhák 27 eltérő cégtől származó alkatrészhalmazból állnak össze, Elon Musk pedig rámutatott, hogy „túl sok séf van a konyhában”. Azt egyelőre nem tudni, hogy a SpaceX elkezdett-e fejleszteni saját űrruhát, de egyike azon 50 cégnek, amelyet érdekel a NASA programja, amelyben az ügynökség privát cégek által fejlesztett űrruhákat vásárolna.

Azóta történt

Előzmények