Mit kell tudni a Windows 7 kiadásairól?

Hétből hat

Igaz, hogy hat különféle változatban jelenik meg a Windows 7? (Az operációs rendszer bétájáról korábban részletes tesztet publikáltunk – a szerk.)

Igen is, meg nem is. A Microsoft valóban hat változatot jelentett be, de ezek közül a felhasználók java része csak kettővel találkozik majd: a Windows 7 Home Premiummal és a Windows 7 Professionallel. Ezeket a szoftvercég maga is „elsődleges kiadásoknak” hívja. A Home Premiumot az otthoni, a Professionalt a kisvállalati vagy profi otthoni felhasználóknak szánják. Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy a Microsoft lényegében felélesztette a Windows XP esetében bevált kétverziós modellt.

De akkor miért van ezeken felül mégis négy további kiadás?

Ezt eddig a Microsoft felelős illetékesei sem tudták elégségesnél jobb osztályzatot érdemlő érveléssel megindokolni. Nehezen érthető ugyanis, hogy miért lesz pontosan annyi kiadás a Windows 7-ből, mint a Vistából, amikor korábban a vállalat képviselői maguk is elismerték, hogy a Vista csomagkavalkádja alaposan összezavarta a felhasználókat. Az sem segítette az eligazodást a Vista féltucat kiadása között, hogy néha olyan funkciók hiányoztak az elméletileg teljesebb és ezért drágább változatokból – leginkább a Businessből –, melyek az olcsóbbakban megtalálhatók voltak.

Látva a változatdömping kudarcát, a Microsoft elhatározta, hogy a Windows 7 esetében ezt a hibát még egyszer nem követi el. Részben mégis sikerült. Noha gyakorlatilag csak a fenti két „elsődleges kiadást” fogják reklámozni, lesz még négy további változat is, a hivatalos indoklás szerint azért, mert „az egy kaptafára készült” termék nem illik mindenkire: vannak olyan felhasználói csoportok, olyan piacok, melyeknek egyedi igényei vannak. Készült tehát még egy Enterprise kiadás a mennyiségi licencet vásárló nagyvállalati ügyfeleknek, egy azzal teljesen azonos Ultimate verzió a maximalista otthoni felhasználóknak, egy végletekig lecsupaszított Home Basic (ezért nem volt elég a Home elnevezés a Home Premium esetében) a fejlődő piacokra és egy még butább Starter, kizárólag PC-gyártóknak, kis teljesítményű számítógépekre történő előtelepítésre.

Ez azt jelenti, hogy a netbookokra – ilyen az Asus Eee PC, az MSI Wind vagy az Acer Aspire One – a Starter verziót fogják majd telepíteni a PC-gyártók?

A fejlődő piacokon valószínűleg igen. A Microsoft szerint azonban bármelyik Windows 7 verziót lehet majd futtatni ezeken a jellemzően Intel Atom processzorra épülő gépeken, de az ajánlott kiadás a Windows 7 Home Premium lesz.

Mit kell még tudni a hat kiadásról?

Fontos újdonság a Vistához képest, hogy a Windows 7 verziói világos hierarchia szerint épülnek egymásra. Azaz a legegyszerűbb Starter minden funkcióját tartalmazza a Home Basic, s annak minden funkcióját a Home Premium. Ennek szintén minden szolgáltatása megtalálható a Professionalben, melynek ugyancsak minden funkciója részhalmaza az Enterprise és az Ultimate repertoárjának.

Azt is érdemes tudni, hogy a jelenlegi elképzelések szerint az Ultimate kiadás nem lesz túlreklámozva. Noha ez is megvásárolható lesz dobozos és új számítógépre előtelepített változatban egyaránt, de az utóbbi esetben csak alkalmi promóciók keretében. Ez a változat tehát korlátozottabban lesz elérhető, mint az előtérbe tolt Home Premium és Professional.


Ultimate: mint a fehér holló

Mi van akkor, ha nekem nem felel majd meg a gépemhez adott Windows 7 verzió? Tudok teljesebb változatra váltani?

Igen, mert a Microsoft leegyszerűsített formában feléleszti a Vista esetében érdeklődés hiányában jegelt Windows Anytime Upgrade programot. Ezzel elméletben pofonegyszerű lesz a verzióváltás: a Windows 7 összes változatához egyetlen telepítő készül, és ez az installáláskor minden állományt felmásol a számítógépre, ezért elég lesz az upgrade-jogot biztosító licenc kódját megadni a frissítéshez, nem lesz szükség sem telepítőlemezre, sem külső segédprogramra.

Lehet-e a beállítások megtartásával frissíteni majd Windows XP-ről Windows 7-re?

Nem, ezt a lehetőséget a Microsoft kizárólag a Windows Vista esetében biztosítja, ott is csak akkor, ha telepítve van az első szervizcsomag (SP1). A lecserélni kívánt Windows XP beállításainak átmásolásához viszont – akárcsak a Vista kiadása után – valószínűleg elérhetővé tesznek majd egy ún. áttelepítő alkalmazást.

Mikor jelenik meg a Windows 7, és mennyibe kerülnek majd az egyes változatok?

A Microsoft hivatalosan csak annyit közölt, hogy a Vista kiadása után három évvel tervezik a Windows 7 megjelentetését, ami 2009 végét és 2010 elejét is jelentheti. Nemrég kiderült, hogy ezúttal a szokásosnál kevesebb tesztfázissal számolnak, és a már megjelent első bétát közvetlenül a kiadásra jelölt (RC) verzió követi majd, melyből ugyancsak egy lesz csupán. Ez után jelenik meg a végleges RTM (release to manufacturing) kiadás.

E fejlesztési tempó alapján sokan azt várják, hogy az RTM már augusztusban-szeptemberben elkészül, a termék pedig október-november táján a boltokba kerül, új PC-kre előtelepítve és dobozos kiadásban egyaránt. A Windows 7 magyar nyelvű kiadása a hivatalos bemutató után nagyjából egy hónappal válik elérhetővé – ahogy a Windows XP és a Vista esetében is történt.

Ami pedig az árakat illeti: hivatalos információ egyelőre ezekről sincs. Valószínű viszont, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően az új rendszer egyes változatainak ára a korábbi rendszer megfelelő változatainak árával fog megegyezni. Azaz a Windows 7 Home Premium nagyságrendileg annyiba kerül majd, mint a Vista Home Premium, a Windows 7 Professional pedig annyiba, mint a Vista Business, és így tovább.

Barna József

Azóta történt

Előzmények