Nincs még kész a Windows 7

Windows 7 boxshotA hétvégén kiszivárgott az internetre a Windows 7 legfrissebb, 7600-as számot viselő buildje, amelyről számos blog és szaklap írta azt, hogy az az új operációs rendszer véglegesített, forgalmazásra kész, ún. RTM (release to manufacturing) verziója. A Microsoft azonban tegnap cáfolta, hogy befejeződött volna a termék fejlesztése: ha elkészül a végleges kód, be fogják jelenteni – közölték.

„Közel járunk, de még nem fejeztük be a Windows 7-et. Amint elkészül az RTM, értesíteni fogunk benneteket itt. Ahogy azt világossá tettük: a Windows 7 gyártása akkor kezdődik meg, amikor a termék elkészül. A korábbi bejelentésünknek megfelelően ezt július második felére várjuk” – írták az új operációs rendszer hivatalos blogjában.

A blogot vezető Microsoft-alkalmazott, Brandon LeBlanc kiemeli: ahhoz, hogy a Windows 7 RTM-stádiumba jusson, több feltételnek is teljesülnie kell. Egyrészt minden nyelvi változatnak el kell készülnie, másrészt a vállalat partnereinek készen kell állnia a termékbevezetésre, az előtelepítésre szánt változatok összeállítására, tesztelésére és gyártására. A végleges kód tesztelésén, validálásán is túl kell esni, ami időigényes folyamat. „Mint mindig: ne higgyetek el mindent, amit az interneten olvastok” – írja.

Az, hogy a kiszivárgott változat nem feltétlenül a végleges kód, annak verziószáma is megerősíteni látszik – spekulálnak többen. Az internetről most egy 7600.16384-es buildszámot viselő rendszer tölthető le, márpedig a 16384-es jelölés a Microsoft nómenklatúrájában az RTM-re kiválasztott verziót, tehát nem feltétlenül magát az RTM-et jelenti, legalábbis a Vista esetében így volt. A Vista végleges változata végül a 6.0.6000.16386 build lett.

„Mindig legyetek óvatosak a letöltésekkel. A Windows 7-nek számos hibás példánya terjed az interneten: ezek gyakran csinos rosszindulatú programokkal vannak megfertőzve” – figyelmeztet LeBlanc.

A Windows 7-hez először az MSDN- és TechNet-előfizetők juthatnak majd hozzá, néhány héttel az RTM elkészülte után. Az új operációs rendszer a mennyiségi licencekkel rendelkező vállalati felhasználók számára szeptember 1-jétől, a nagyközönség számára pedig október 22-től lesz elérhető.

Azóta történt

Előzmények