Már most dobogós itthon a Windows 7

Április elején jelent meg a Microsoft következő operációs rendszerének, a Windows 7-nek a kiadásra jelölt (RC) változata. Noha ez csak egy 2010 júniusáig használható tesztverzió, mégis rövid idő alatt a magyar internetezők harmadik legkedveltebb platformjává lett, amely elterjedtségben már májusban megelőzte az itthon a futottak még kategóriából kitörni képtelen Mac OS X-et és Linuxot.

A hazai statisztikákat a Gemius a gemiusTraffic weboldalforgalom-elemző szolgáltatásával magyar oldalakon gyűjtött adatok alapján készíti. A piackutató közlése szerint ezt az eszközt ma „több mint száz” hazai weboldal használja, melyek közt van bank honlapja és népszerű hírportál egyaránt. A múlt héten közel 967 millió lapletöltés volt az alapja a mérésnek.

Amint a Gemius SA internetes piackutató múlt heti statisztikájából kiderül, a Windows 7 piaci részesedése a magyarországi felhasználók számítógépein 1,18 százalékos. Ez abszolút értékben ugyan nem sok, de egy még csupán tesztverzióban elérhető operációs rendszertől kimagaslóan jó eredmény – a Windows Vista ezt az elterjedtségi szintet öt hónappal a hivatalos premierje után érte el.

A Vista ma, közel két és fél évvel a piaci debütálás után sem népszerű: a hazai internetezőknek csupán 8,93 százaléka használja. A legelterjedtebb operációs rendszer változatlanul a lassan nyolc éve kiadott Windows XP, amely a magyar számítógépek 88,11 százalékán fut. A régebbi kiadásokkal együtt a Windowsok itthoni piaci részesedése elsöprő, 98,91 százalékos. A statisztikába való bekerüléshez szükséges küszöböt a Microsoft rendszerén kívül a Mac OS X (0,56%) és a Linux (0,51%) lépi át.

A Windows 7 előzetesének népszerűsége a termék iránti felfokozott érdeklődést jelezheti, illetve igazolja a Microsoft új eszközöket bevető marketingkampányának sikerét.

Hirdetés

Azóta történt

 • Windows 7: cégeknek már szeptembertől

  A vállalati felhasználók szokás szerint korábban kezdhetik meg az új operációs rendszer használatát.

 • Nincs még kész a Windows 7

  A hétvégén kiszivárgott verzió nem a végleges. A Microsoft be fogja jelenteni, ha elkészült a kiadásra kész változat.

 • Még ma elkészül a Windows 7 RTM?

  A Microsoft publikálta az új operációs rendszer elérhetőségének részletes menetrendjét, de az RTM kiadásának időpontjáról nem beszélt. Egy szaklap úgy tudja: ma lesz a nagy nap.

 • Elkészült a Windows 7!

  Befejeződött az új operációs rendszer, illetve a Windows Server 2008 R2 fejlesztése. A hivatalos premier október végén lesz, de a gyártók már most hozzájuthatnak az RTM-hez.

Előzmények