Még ma elkészül a Windows 7 RTM?

Tegnap a Microsoft az operációs rendszer hivatalos blogjában közzétette a Windows 7 terjesztésének pontos menetrendjét. A bejegyzésből kiderül, hogy a vállalat PC-gyártó, hardver- és szoftverforgalmazó partnerei, a regisztrált szoftverfejlesztők és a nagyközönség mikor juthat majd hozzá az új termékhez, egyedül arról nem esik szó, hogy pontosan mikor is véglegesítik a kódot, azaz készül el a forgalmazásra kész RTM (release to manufacturing). A Microsoft korábban azt kommunikálta, hogy erre július második felében kerül sor, ennél konkrétabb céldátumot azóta sem adott. A Computerworld ugyanakkor úgy tudja, hogy a cég a mai napon fogja bejelenteni, hogy elkészült az RTM-mel.

A Windows 7 blogot vezető Brandon LeBlanc tegnapi bejegyzése ezzel kapcsolatban csupán a következőt írja: „Az RTM-mel [annek elkészültével] kapcsolatban semmi új közölnivalóm sincs mára, vannak viszont konkrét információim arról, hogy mikor tudtok majd hozzájutni. Ez attól függ, hogy kik is vagytok.”

Elsőként – derül ki a közölt menetrendből – a Microsoft ún. OEM-partnerei, azaz a PC-gyártók kapják meg a kész operációs rendszert: ők nagyjából két nappal az RTM bejelentése után vehetik majd kézhez az image-fájlokat. A terjesztés következő hulláma augusztus 6-án indul: e naptól a vállalat független hardver- és szoftvergyártó (IHV és ISV) partnerei tölthetik majd le a kódot a Microsoft Connect vagy az MSDN-hálózatról. Ugyanekkortól válik elérhetővé a letöltés a TechNet- és MSDN-előfizetéssel rendelkező informatikusok és szoftverfejlesztők számára is, de ők ekkor még csak az angol nyelvű kiadáshoz férhetnek hozzá, a lokalizációkhoz csak később, október 1-jétől.

A frissítési garanciával (Software Assurance) kiegészített mennyiségű licenccel rendelkező vállalati ügyfelek augusztus 7-től tölthetik le az RTM-et, először csak angol nyelven, a Volume License Service Centerből. A többi nyelvi változathoz e csoport néhány héttel később jut hozzá. A frissítési garancia nélküli mennyiségi licences ügyfelek – amint azt már korábban bejelentették – szeptember 1-jétől vásárolhatják meg a terméket.

A Microsoft Partnerprogramjának Gold és Certified minősítésű tagjai az angol nyelvű RTM-et augusztus 16-tól tölthetik le a Microsoft Partner Network (MPN) portálról, a többi nyelvi változat számukra is október 1-je után válik elérhetővé. A következő hullámban, augusztus 23-tól a Microsoft Action Pack előfizetők húzhatják le a rendszert.

A nagyközönség – amint az már régóta ismert – október 22-től vásárolhatja meg a terméket, a magyar nyelvű dobozos kiadás pedig jó egy héttel később, október 31-én kerül a boltok polcaira. LeBlanc megerősítette, hogy bizonyos országokban a Windows 7 elérhető lesz ún. családi csomagban is: ez a verzió legfeljebb 3 számítógépre lesz telepíthető. A pakkról további részleteket nem árult el, így egyelőre sem azt nem tudni, hogy mely régiókban lesz elérhető, sem azt, hogy mennyibe kerül majd.

Azóta történt

  • Elkészült a Windows 7!

    Befejeződött az új operációs rendszer, illetve a Windows Server 2008 R2 fejlesztése. A hivatalos premier október végén lesz, de a gyártók már most hozzájuthatnak az RTM-hez.

Előzmények