Jönnek a víz alatti drónok

Az Egyesült Államok stratégiai – zömében katonai célú – kutatásokat menedzselő intézete (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) a Védelmi Minisztérium megbízásából az elmúlt évtizedekben az egyik legsikeresebb, egyben legvitatottabb projektjét vezényelte le a pilóta nélküli légi járművek (unmanned aerial vehicles – UAVs) megalkotásával és tökéletesítésével. Mint egy friss közleményből kiderül, a harci és a civil sikerek arra vezették a DARPA-t, hogy újabb kategóriájú gépeket fejlesszen, és a drónok víz alatt működő típusát (unmanned underwater vehicles – UUVs) célzó újabb projekt előrehaladásáról számolnak be augusztusban.

A DARPA augusztus 5-én újságírók előtt mutatja be az úgynevezett Hydra program eredményeit a Johns Hopkins Egyetemen. A tájékoztató szerint a víz alatti drónok kifejlesztésének ugyanaz a célja, mint a légi eszközöké: hatékonyabb harctéri tevékenység (ez lehet egyszerű szállítási feladat, de aktív támadási tevékenység is), illetve az amerikai katonák életének megkímélése.

A közlemény szerint a Hydra program három fázisból áll: először meghatározzák a várható feladatokat, koncepciót dolgoznak ki az eszközök megvalósítására, illetve kidolgozzák, hogy milyen módon lehet az alrendszereket a lehető legkisebb kockázattal létrehozni. Ezek után létrehozzák a gépeket, majd teljes tesztnek vetik alá őket, hogy a lehető leghatékonyabb és leginkább üzembiztos működést biztosítsák.

A Hydra keretében létrehozott eszközöktől egyrészt a tengeri hadviselés minőségi ugrását várják, másrészt a hadihajók és a tengerészek ellátásának, munkájuk könnyítésének fejlesztését.

Azóta történt

Előzmények