Hirdetés

Magyar szakemberek sikere a DARPA versenyén

A Vanderbilt Egyetemen működő Intitute for Software Integrated Systems csapata megnyerte a DARPA (a USA védelmi minisztériumának kutató-fejlesztő ügynöksége) által meghirdetett „Spectrum Challenge” egyik versenyét. A hír magyar vonatkozása, hogy a csapat vezetője Völgyesi Péter, tagja Maróti Miklós, a Szegedi Egyetem docense, illetve Horváth Péter, a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék docense, aki jelenleg vendégkutató a Vanderbilten, valamint két junior tag is van a teamben, Szilvási Sándor és Babják Benjámin, akik szintén a BME-n szerezték a diplomájukat.

darpa

Az említett verseny célkitűzése az volt, hogy szoftverrádiós eszközökre olyan robusztus modulációs és kódolási eljárásokat dolgozzanak ki a csapatok, amivel a spektrumnak egy 5 MHz-es szeletében több adatot tudnak átvinni, mint az ellenfelek. A megmérettetésre 90 csapat jelentkezett, a döntőben a 15 legjobb vett részt.

A DARPA projektje egyébként azt szolgálja, hogy a mind szélesebb körben használt rádiós kommunikáció jelenlegi problémáira találjanak megoldásokat, pl. a fent említett hatékonyságnöveléssel, vagy említhetjük azt is, hogy a tömeges használat miatti véletlen zavarásokra, interferenciákra, a szándékolatlan jamelésre találjanak megoldásokat.

Azóta történt

Előzmények