James Bond-hardvert fejleszt az USA hadserege

Az Egyesült Államok stratégiai – zömében katonai célú – kutatásokat menedzselő intézete (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) a Védelmi Minisztérium megbízásából újabb projektet jelentett be, melynek célja olyan hardverelemek előállítása, melyek szükség esetén ellenőrzötten semmisítik meg önmagukat – számolt be az elképzelésről a Wired.

A koncepció jelenleg még igen kezdetleges állapotban van, de nevet már kapott: Vanishing Programmable Resources (VAPR), vagyis kb.: „önfelszámoló programozható adatforrások”. A lehetséges megoldásokról egyelőre még szó sincs, a DARPA hamarosan tanácskozásra hívja a szakértőket, és csak ezek után várható valamilyen vázlatos terv kiadása arról, hogy egyáltalán lehetséges-e ilyen eszközök előállítása, és ha igen, akkor milyen elvek alapján.

A már tervezés szintjén lévő projekt menedzsere, dr. Alicia Jackson azt nyilatkozta, hogy a VAPR keretében vizsgálni fogják, hogy milyen anyagokból és eljárásokkal lehet olyan hardverelemeket előállítani, melyek bizonyos körülmények között megsemmisülnek. Itt nyilván többféle megoldáson is gondolkodnak, onnantól kezdve, hogy a hardverelem bizonyos időtartamig működőképes, azon át, hogy illetéktelen kezekbe kerülve megsemmisítse önmagát, egészen odáig, hogy távirányítással lehessen elindítani az önpusztító folyamatot.

E kutatások egyik roppant fontos, a tudósok által már korábban említett területe, hogy az adott eszköz a környezetre érzékeny legyen, és ennek egészen a sci-fiig terjedő, ám korántsem lehetetlen megvalósítása, hogy bizonyos – alapból testfunkciókat megfigyelő vagy gyógyító feladatokat ellátó – eszközöket a katonák testébe helyezzenek el, és ezek akár szenzorként is működhetnek.

Az ismertető cikk szerint – habár hatalmas jövő elé nézhet a technológia mind a katonai, mind a polgári felhasználásban – egyelőre a legnagyobb gond a megfelelő alapanyagok hiánya, és amíg ezt meg nem oldják, addig még inkább futurisztikus, mint reális a DARPA e projektje.

Azóta történt

Előzmények