Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • banhammer

  veterán

  A film nem mondom, hogy szar volt, de ha társadalom kritikára vágyok akkor inkább az ATV és az EchoTV-t nézem egyszerre.
  A vége előtt kb. negyed órával már úgy voltam, hogy kimegyek a moziból, annyira kiszámítható és unalmas volt a vége, egy jó nagy csavar azért beleférhetett volna, hogy a néző ne úgy menjen ki a teremből, hogy lásd mégis a kis emberek győztek.
  Ha Neill Blomkamp ennyire szeret társadalom kritikus dolgokat forgatni akkor inkább rendezzen dokumentumfilmeket.

  [ Szerkesztve ]

  \m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

 • Set-Comment™

  senior tag

  Arra nem ulsz be:P

  http://itcafe.hu/tema/re_surface_2_vs_lumia_2520/hsz_124-124.html

 • banhammer

  veterán

  Ez mondjuk igaz.
  Kifele jövet azon durrogtam, hogy jobban jártam volna ha várok vele és letöltöm.
  Sok volt benne a felesleges üresjárat, főleg a végén a felesleges lelkizés (megy a lelkizés miközben lángvágóval már majdnem átvágják az ajtót).

  \m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

 • Tutu7030

  veterán

  Én bizony exokostelefonnak olvastam a címet..:DDD

  LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29)

 • Akos96

  senior tag

  "A film nem mondom, hogy szar volt, de ha társadalom kritikára vágyok akkor inkább az ATV és az EchoTV-t nézem egyszerre."

  Szerintem egyáltalán nem probléma az, ha egy film társadalomkritikát (egy szó) is megfogalmaz. A District 9 pl. jó volt. Az Elysiumot mondjuk nem láttam, szóval nem tudom, hogy mi vele a baj.

  Az exoskeletonokat a S.T.A.L.K.E.R. óta imádom, az ilyen régi, fekete fehér műsorokat pedig a Fallout óta. Ezeket a narrációkat a végtelenségig tudnám hallgatni, zenével együtt. :C

  "A tévében nézed a szaxofonost, És azt gondolod, hogy de jó neki."

 • Silentfrog

  veterán

  Basszus én is! Ráadásul még egyszer elolvastam a cikket mert nem értettem,mi ebben az okostelo! :DD
  Egyes, leültem! :)
  Sőt az első hozzászólás után kezdtem csak gyanakodni,hogy valami nem ok!

  [ Szerkesztve ]

 • copass

  veterán

  amint megláttam a bugatti jelet az űrhajón már sejtettem hogy milyen lesz a film.
  az a baj hogy neil-nek még nincs meg a tőke hogy olyan filmet készítsen amit nem a "ponzor" irányít.
  ehhez képest elég az elysium bitang jó film lett.
  biztos vagyok benne a filmjei csak jobbak és jobbak lesznek, ahogy letudja választani magát a piócákról.

  "amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis."

 • Cifu

  nagyúr

  Csak éppen katonai értelmük nem lenne.

  Egy fegyverhordozó platformról beszélünk, ugyanolyanról, mint mondjuk egy harcjármű, egy harckocsi. Szemben viszont egy harckocsival, milyen előnyökkel rendelkezik? Van keze, tehát tud fogni. Ami mondjuk harci helyzetben zéró haszonnal jár. A fegyvert kézben fogja, ami nem értelmezhető, hiszen a fegyvert alaphelyzetben igyekeznek olyan helyre helyezni, ahonnan a legjobb tűzív - ilyesmi mondjuk a fej helyén, a test tetején elképzelhető lenne, de ugye nem ott van az Avatarban. Milyen előnyökkel rendelkezik akkor? Fel szokták hozni a mozgékonyságot, ám ez megint olyan dolog, amit nem lehet alátámasztani. Maga az Avatar is küzd a logikával ilyen téren: egy kis méretű helikopter ugyanúgy mozgásképes lenne a fák lobjai alatt, de független a talajon lévő akadályoktól. Egyszerűen nincs logikus érv, mi haszna lenne egy ekkora lépegető robotnak - ami igazából nem exoszkeleton, hiszen nem a testet veszi körbe.

  Ellenben hatalmas hátrányokkal rendelkezik. Már említve lett az, hogy a fegyverek terén gondokkal küszködik.
  Egy harcjárműnél a fegyvereket igyekeznek úgy elhelyezni, hogy a lehető legnagyobb tűzívet adja. Itt a tűzív korlátozott, és az azt biztosító kéz nagy méretű és otromba egy egyszerű forgótoronyhoz képest.

  A legnagyobb probléma viszont az, hogy hatalmas. Az Avatar robotja konkrétan nagyobb frontális célpontot jelent, mint egy modern harckocsi (Leopard 2, M1 Abrams, hogy az orosz T-72/T-80/T-90 családot már ne is említsük). A frontális méret határozza meg, hogy milyen nehéz felfedezi és milyen nehéz eltalálni. No, ilyen téren hatalmas a robot - és ráadásul alig, vagy inkább semennyire sem páncélozott.

  Nem véletlen, hogy ilyen emberszerű robotok a Sci-fi rajzfilmekben, képregényekben, filmekben népszerűek. Jól néznek ki, látványos harcokat lehet velük megmutatni. Katonai szempontból viszont egy csődhalmazok...

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • banhammer

  veterán

  Ámen.

  Ennél szebben és pontosabban nem is lehetne megindokolni, hogy a lépegetők miért vannak halálra itélve.

  \m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

 • buherton

  őstag

  Semmilyen eredeti ötlet nem volt benne. A felénél már majdnem bealudtam. Szeretek moziba járni, de ez most egy jó hosszú időre elvette a kedvemet, mert ezért a sz.rért 1,3k hufot kiadni tökön döfés volt.

  [ Szerkesztve ]

  tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

 • ng0ofy

  KORREKTOR

  A videoban lévő műkar mekkora erőt képes vajon kifejteni?

 • Cifu

  nagyúr

  Az ilyen művégtagok nem képesek egy valódi karnak megfelelő erőt kifejteni, a céljuk az, hogy a mindennapi életben előforduló feladatokat meg tudja oldani vele a sérült ember, például meg tudjon fogni egy kancsót, vagy ki tudjon nyitni vele egy ajtót.

  Konkrét számot persze nem tudok mondani, ugyanis ezt az adatot nem publikálták, de jellemzően az ilyen művégtagok mindössze pár tíz newtonnak (pár kg-nak) megfelelő erőt képesek kifejteni.

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • ng0ofy

  KORREKTOR

  Akkor a lényeg: erősebb-gyorsabb legyen a mű, mint az igazi még messze van (: Szerencsére, mondom én.

 • Cifu

  nagyúr

  Jelenleg nem az erő a kérdés, hanem a koordináció. A cikkben látható videóban is látható, hogy a lényeg az, hogy képes a műkarral a sérült viszonylag korrekt (de nagy precizitást nem igénylő) mozgást bemutatni.

  Az erő már csak azért sem kérdés, mert per pillanat a fő probléma a komolyabb fizikai erőkifejtésre képes exoszkeletonoknál az, hogy is táplálják. Az olyan megoldások, amelyek "csak" tartanak, mint a Raytheon HULC-ja (Human Universal Load Carrier) még istenes helyzetben vannak, hiszen csak minimális plusz energiát kell befektetni az amúgy is erőt kifejtő emberi test mellé, a HULC maga a tömeget, amit tart, a talajra viszi át közvetlenül. Így itt még lehetséges az akkumulátorokkal elérni a 12, esetleg 24 órás üzemidőt (most tesztelik üzemanyag-cellás erőforrással, azt várják, hogy 96 órás üzemidőt érnek el majd így).

  A japán HAL-5 teljes testre alkalmas exoszkeleton kb. 90kg-ot képes felemelni a viselőjének minimális erőkifejtése árán, akkumulátorokkal működik, és kb. 2,5 órán át működőképes velük,

  A Lockheed Martin XOS 2-je egy fokkal tovább megy, elviekben akár 100kg-nál is nagyobb tömeget is fel lehet emelni vele, de az energiaellátásáért egy köldökzsinór felel. A harctéri modell (ha valaha is lesz belőle) ki tudja, milyen energiaforrásra támaszkodhat. Egy 2008-as powerpoint prezentáción egy viszonylag kis méretű "hátizsákban" egy apró gázturbina és 12 órára elegendő üzemanyag lett volna elhelyezve, ám azóta erről az elképzelésről nem hallani. A hadsereget egyébként úgy érdeklik az ilyen exoszkeletonok, ha legalább 24 órán keresztül működhet egy feltöltéssel, vagyis a katona addig harcképes vele.

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • ]Phobos[

  senior tag

  Na igen, az akku probléma elég sok technikai újdonság rákfenéje.

  Semmi sem lehetetlen, csak nem túl valószínű!

 • Sonja

  veterán

  Nekem mindig az Alien 2 jut eszembe ilyenkor, és a királynővel való verekedés. :K Az a gép még tetszik is.

  The man who invented autocorrect should burn in hello. - Linux User

 • Rickazoid

  addikt

  Érdekesek ezek a kezdeti fejlesztések, de azok a dokumentumfilmek... nem tudom biztosan, ami be lett ágyazva elsőnek, az kisgyerekeknek szól? Csak mert egy-két nagyon rövid szakaszt leszámítva azzal a gyerekkorom meséit idéző zenei aláfestéssel, meg a narráció jellegével és a "nemes cél" szöveggel - különösen a végén - olyanná vált, hogy a Doctor Who első pár részét is sokkal könnyebb komolyan venni és tudományosan megalapozottnak tekinteni.

  Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.

 • b.

  nagyúr

  ha jól emlékszem azt egy valóban létező robot alapján készítették, amit mélytengeri munkák végzésére fejlesztettek anno, de leállt a projekt.

  "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

 • Phvhun

  őstag

  Ha így folytatja kedves darpa, akkor mire végzek biomechatronikai mérnökként, minden álmom meg lesz valósítva, és nem lesz mit kifejlesztenem. :(((

  [ Szerkesztve ]

 • Cifu

  nagyúr

  @lordfreyr: Nem kisgyerekeknek, hanem átlag nézőknek. Az ilyen felvételek első sorban a mozikban vetített filmhíradókba készültek, és nem szabad elfelejteni, hogy a hidegháború mélyebb éveiben.

  @Phvhun: Nos, akkor nem a megvalósítás, hanem a tökéletesítés lesz a munkád. :C

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • wednesday

  őstag

  És egy "önhordó" vértezetnek lenne katonai realitása a jövőben? Olyan W40k stílusban. :D Persze nem kéne olyan böszmének lennie, inkább jobban teshez idomulónak, kisebb tömegünek stb.

  Gyakorlatilag egy újrafeltalált és átdolgozott 15. századi lovagpáncél, alaposan felturbózva. Ellenállna a lövedékeknek, repeszeknek, a tűzek, vegyi anyagoknak, sugárzásnak, a biológiai támadásnak stb, stb.

 • Set-Comment™

  senior tag

  En boszmen is hordanam:D, egyebkent meg akkor ott a MJOLNIR a Halo-bol. A Reach CE-hez adtak egy naplot abban mar-mar hitelesnek tuno otletek vannak. Persze ott reaktor van a katona hatan.

  http://itcafe.hu/tema/re_surface_2_vs_lumia_2520/hsz_124-124.html

 • Cifu

  nagyúr

  Minden a körülményektől és az igényektől függ, de katonailag jelenleg még csak ötletelés szintjén folyik a dolog, ám jelenleg túlságosan még nem haraptak rá, mivel az opciók mindegyik túl sokat áldoz a mozgékonyságon. Ezek alapján:

  Nagy méretű (hogy Wh40k-s hasonlattal éljek: Terminator-osztályú páncélzat): Nem valószínű rövid távon, első körben mindenképpen az energiaellátása a probléma, másod sorban a mozgékonyság, például egy ilyen páncélban nem tudsz kúszni, hasalni. Problémás akkora mozgásszabadságot biztosítani, hogy egy épületharcban például ne legyen béna kacsa - például egy lépcsőn hogy mozogna, egy lift-be beférne-e, vagy elbírná-e? Viszont ahhoz, hogy mondjuk egy 12.7mm-es puska lövedéket megállítson a páncélzatod, ahhoz kb. ilyen méretű páncélra lenne szükséges.

  Közepes, teljesen zárt páncélzat: Ez kb. a XOS 2, páncélozva, teljesen zárt rendszerben elképzelve. Védelem terén reálisan az képzelhető el, amit most nyújtanak a személyvédelmi eszközök, tehát ballisztikai mellény kerámia vagy fém védőpanelekkel. Ez a 7.62mm-es puska/géppuska lövedékek ellen megfelelő védelmet képes nyújtani, plusz a XOS 2 a fizikai erőkifejtés terén is jelentősen megnöveli a katona képességeit, így például nehezebb kézifegyvere lehet - itt elképzelhető az, hogy egy könnyített 12.7mm-es géppuska legyen a kézi fegyver, és elegendő lőszert vigyen magával ahhoz, hogy egy harci érintkezésben ne is fogyjon ki pár tűzcsapás után. A gond az energiaforrás biztosítása, ami jó válasz még nincs. Ha sikerül megoldani ezt a problémát, akkor tűztámogatóként el lehet képzelni ilyen páncélosokat a "sima" gyalogosok mellett, de például egy épületbe nem biztos, hogy bölcsebb beküldeni, mint egy sima bakát. Kúszni-mászni ebben elég kényelmetlen és macerás, és kérdéses, hogy mondjuk egy épület tetejére hogy húzod fel magad vele.

  Testhezálló páncélzat: Mondjuk a HULC, páncélozva. Ez a meglévő személyvédelmi szintet nyújtja, tehát ugyanaz, mint amit a katonák most viselnek, ballisztikai mellény kerámia vagy fém védőpanelekkel, az előny ott van, hogy ennek a tömegét (ami már csak egy egyszerű mellény esetében is elérheti a 15-20kg-ot) nem a katona, hanem a külső váz viseli - viszont plusz fizikai erőt nem nyújt. Ez elképzelhető 5 éven belül, de kérdés, hogy mennyire lesznek rá vevők a katonák, hiszen a mozgékonyság terén itt is visszalépésről beszélünk, ami például épületharcban káros, viszont ebben már elképzelhető az, hogy kúszol, mászol, de például felhúzni magadat egy tetőre komolyabb karmunkát fog igényelni, hiszen a páncélzat súlya mellett a HULC tömegét is a karjaid fogják tartani.

  Konklúzió: Az általad felvázolt katonai teljes, ugyanakkor testhezálló vért reális önmagában, amennyiben a mozgékonyság terén megfelelő szintet tud nyújtani. Sok technikai akadályt kell még leküzdeni, első sorban a megfelelő energiaforrás terén. Védelmi képességek terén pedig erősen úgy néz ki, hogy a mindenkori kézifegyverek (a kard és pajzs elve szerint) idomulnak majd az igényekhez - tehát ha tömegével fognak megjelenni az ilyen páncélba bújt katonák, akkor a másik oldalon is olyan fegyvert kell(ene) a katonák kezébe adni, amivel képesek átütni azt. Ezzel pedig az a baj, hogy az elsődleges igényt (jobb védelmi képesség) nullázzák le. Persze ez felfogható gazdasági versenynek is - aki jobb védelmi képességű páncélt és megfelelő fegyvert tud a katonái kezébe adni, az előnyben lesz... Viszont ugyanakkor ha elveszít egy ilyen katonát, több erőforrásba is fog kerülni annak pótlása.

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • floatr

  veterán

  Így van, ha exoskeleton, akkor Aliens. Csak sokan itt túl fiatalok h ismerjék :)

 • wednesday

  őstag

  Köszönöm a választ. :) Akkor kutatások folynak ezen a téren, csak még messze van a konkrét alkalmazástól.

  Most, hogy elolvastam amit írtál, ha ennyi követelménynek meg kell felelnie a vértnek egyrészt hatalmas technikai előrelépés is kell a kivitelezésben (energiaellátás, ötvözetek), hogy egészséges kompromisszum szülessen. Egy olyan dologban ahol a fő cél, az ember védelme, illetve a hatékonyságának kövelése.

  Lehet akkor már a távoli jövőben egyszerűbb robotot használni, aminek nem kell annyira védeni a létfentartó dolgait ( pl: redundás kialakítás). Ha nem kell élő szervezetet védeni sok dolgot meg lehet spórolni.
  Mert könnyen megeshet a távoli jövőben, hogy megvalosul egy w40k-s páncél, de erős találat átviszi a combvértet az illető lábát is keresztüllőve, azt mit csinál ott a nagy páncéljában. :)

  Egyébként tűztámogatásra nem lenne alkalmasabb egy drone? Például egy szakasznál. Persze nem lerombolt városi területen. Olyan, mint pl: egy marsjáró kerekekkel, de akár lábai is lehetnek, mint egy póknak. Egy nézgéppuskát vinne magával lőszerrel, lenne megfelő védelme (homlokpáncél). Ott gurulna, menne a szakasszal és ha szükség van rá pozícióba áll és szórja az áldást.

 • Cifu

  nagyúr

  Lehet akkor már a távoli jövőben egyszerűbb robotot használni, aminek nem kell annyira védeni a létfentartó dolgait ( pl: redundás kialakítás). Ha nem kell élő szervezetet védeni sok dolgot meg lehet spórolni.

  Alapvetően így van, de itt is akadnak gondok. Először is a jelenlegi drónok mindegyike távirányítású eszköz, folyamatos emberi felügyeletet kíván, és rádiókapcsolatot a drón és az irányítóbázis között. Ha az ellenség kellően erős rádiózavarást generál, akkor a kapcsolat nélkül ezek a drónok harcképtelenek lesznek (a komolyabbak képesek arra, hogy a saját repterükhöz visszarepüljenek, és a felett körözzenek, amíg a rádiókapcsolat helyre nem áll, hogy leszállítsák őket). A véglet az, hogy az ellenfél átveheti az irányítást a drón felett - elég kínos annak még csak a lehetősége is, hogy az "tőlünk" zsákmányolt harcjárműveket, fegyvereket vetik be ellenünk, vagy azokat szétszedve kielemezzék őket (pl. a 2003-as iraki invázióban a működésképtelen M1A2 Abrams-ok közül többet is a saját erők lőtték szét, hogy az ellenség sehogy se tudja használni őket - persze aztán propaganda anyagnak jók voltak még, hiszen a szétlőtt, kiégett harckocsitorzóról egy laikus nem mondja meg, hogy ki is "lőtte ki"), de az, hogy egy saját robotot, drónt használjanak ellenünk, még rosszabb.

  A másik véglet egy félig, vagy teljesen autonóm robot lehetne, előbbi alapvetően magától hajtja végre a feladatát (járőrözik, útvonalat követ, vagy csak vár), és csak akkor kéri az irányítóbázistól a beavatkozást, ha valami szokatlant tapasztal, és így például fegyvert is csak akkor használ, ha arra felhatalmazást kap (man-in-the-loop, vagyis az ember marad a döntéshozó a rendszerben). Utóbbi viszont most még csak sci-fi kategória, és roppant nehezen kivitelezhető, hiszen egy ember morális döntéseivel (pl. úgy szól a kódja, hogy minden fegyveresre tüzet nyisson - de egy gyerek, kezében airsoft fegyverrel minek minősül?) is meg kell birkóznia.

  Jelenleg a katonai robotikai döntéshozók határozottan állítják, hogy autonóm (még fél-autonóm) felfegyverzett, harci robot nem lesz. Lesznek távirányított felfegyverzett drónok, és lesznek fél-autonóm teherhordó, szállító robotok...

  Mert könnyen megeshet a távoli jövőben, hogy megvalosul egy w40k-s páncél, de erős találat átviszi a combvértet az illető lábát is keresztüllőve, azt mit csinál ott a nagy páncéljában

  Morális okokból eddig is volt olyan, hogy katonai szemszögből a nem legideálisabb megoldás terjedt, morális vagy politikai okokból, vagy ha el is terjedt, bevetni mégse vetették be (legalábbis észnél lévő katonai / politikai vezetők). Például ilyen a harci gáz vagy a nukleáris robbanófej.

  Egyébként erre a Wh40k-nak is van válasza: a páncél képes a sérülés elzárására, és a fájdalom valamint a vérzés mérséklésére.

  Olyan, mint pl: egy marsjáró kerekekkel, de akár lábai is lehetnek, mint egy póknak. Egy nézgéppuskát vinne magával lőszerrel, lenne megfelő védelme (homlokpáncél).

  Ezt a feladatot jelenleg vagy a szakaszt szállító harcjárművek végzik el (lövészpáncélosok), vagy pedig dedikált tűztámogató járművek (adott esetben akár harckocsik). A közvetlen tűztámogatást már most is elláthatják a légi drónok, mint a Warrior vagy a Reaper, Hellfire rakétákkal és lézer irányítású légibombákkal.

  A szárazföldi drónok ilyen célú alkalmazásáról egyébként az USMC tudna mesélni, nagy számban használták és használják a Foster-Miller TALON drónt, ami ideális IED-t (improvizált bombák) hatástalanítására, illetve gyanús helyszínek ellenőrzésére, megvizsgálására. Készült ebből egy felfegyverzett verzió, a SWORDS, amiből három példányt át is küldtek Irakba, hogy élesbe is kipróbálják. Azonban egyszer az egyik SWORDS fegyvertornya elkezdett forogni és mozogni, mikor pedig nem kellett volna. Ettől akkora frászt kaptak a programot felügyelők, hogy reflexből kivágták a teljes programot a kukába (meg lehet érteni őket, ha egyszer csak egy M240 géppuska csövébe bámulnak, és a robotot üzemeltető váltig állítják, hogy nem tudják, miért csinálta azt).

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • wednesday

  őstag

  "Ezt a feladatot jelenleg vagy a szakaszt szállító harcjárművek végzik el (lövészpáncélosok), vagy pedig dedikált tűztámogató járművek (adott esetben akár harckocsik)."

  Én olyan szárazföldi harci drónra gondoltam, ami az ember mellett van, mint egy kutya vagy nem tom. :D

  Ez a játék videó meg is mutatja, hogy képzelem el. 0:35-nél, na meg 1:30-nál.

 • Cifu

  nagyúr

  Ahogy lent írtam: erre a feladatra ott van a Reaper, Warrior, Fire Scout és társaik.

  Amúgy a SWORDS valami ilyesmi volt, Lásd itt a videón, ebből küldtek 3 darabot irakba, aztán rakták jégre villám gyorsan az egész programot.

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Hozzászólok Aktív témák