Hirdetés

Az Elysium-féle exoskeleton fél évszázados elődje

Hirdetés

„The Man Augmentation Program”, vagyis az emberi erő fokozását célul kitűző program keretében készített egy villamos árammal működtetett mechanikus vázat a General Electric (GE) az 1960-as években, amely vállmagasságig ért, a kezei kezdetleges fogók voltak, és az embert állítólag „egy óriás erejével ruházta fel". Bár a projektet az amerikai hadsereg Fejlett Kutatási Projektek Ügynöksége (a DARPA elődje) szponzorálta, a fejlesztés nem volt elrejtve a nyilvánosság elől, ugyanis részletesen bemutatták a GE "Tudományos beszámoló" címet viselő 1966-os kisfilmjében. A második világháború utáni években a GE olyan kibernetikus antropomorf gépi rendszerek (CAMS) fejlesztésébe kezdett, amelyek amellett, hogy képesek voltak a kezelő mozdulatainak „emulálására és felerősítésére”, visszajelzést is adtak a gép felől a kezelőnek.

A hadsereggel való együttműködés a fenti programban még 1961-ben kezdődött; a program keretében kifejlesztett szerkezetet pedig hamarosan a hangzatosabb „Hardiman” névre keresztelték át. A projekt célja egy olyan külső páncélzat, illetve robotváz létrehozása volt, amely le tudta volna másolni a használó természetes mozdulatait, és képessé tenni őt akár 680 kg súly felemelésére is. (A váz súlya egyébként pont 680 kg volt.) A hadsereg és a GE úgy gondolta, hogy a szerkezet ideálisan alkalmazható lenne olyan feladatoknál, mint például a bombák betöltése.

Méretei, súlya, instabilitása és áramellátási problémái miatt a Hardiman sosem került tömeggyártásba. A szerkezetben alkalmazott 1960-as évekbeli CAMS technológiák egy része azonban még ma is megtalálható a Man-Mate ipari manipulátorban.

Bár nem a fizikai erőt fokozza, érdemes egy pillantást vetni a DARPA egyik aktuális fejlesztésére is, és máris úgy érezhetjük, hogy a Deus Ex játékok által festett jövőkép mintha nem is lenne annyira messze.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

  • Magyar szakemberek sikere a DARPA versenyén

    A rádiózással kapcsolatos problémák megoldására írt ki pályázatot a fejlesztési ügynökség, és az egyik fontos forduló nyertes csapatában magyarok vannak.

Előzmények