Civil UAV: potenciális rakéták a légtérben

A korábbi hadi fejlesztések már meghódították a civil szférát is: a világ gazdagabb országaiban egyre több kisméretű, pilóta nélkül tevékenykedő repülő szerkezet jelenik meg a levegőben, különösen az Egyesült Államokban kívánnak felhasználni különféle célokra egyre többet, illetve az olimpiai készülődés miatt Nagy-Britanniában indult egy mára már lezárult nagy projekt, melynek keretében a rendőrséget látták el ilyen drónokkal (más néven: unmanned aerial vehicle – UAV).

Az új eszközök terjedése természetes módon hozza magával a működtetésükkel kapcsolatos aggodalmakat is. Ezek jó része a nyilvánvalóan a megfigyelés, illetve a privátszféra megsértésének lehetőségei miatt felmerülő aggályok, de egyre nagyobb figyelmet kap egy másik lehetséges gond is: mivel elektronikus gépekről van szó, megvan az esély arra, hogy illetéktelenek hatoljanak be ezek vezérlő rendszereibe, vagyis ezek az eszközök is hackelhetőek.

Nemrég a Fox News számolt be arról riportjában, hogy a drónok feltörhetőségét vizsgálja egy kutatócsoport Austinban, a Texasi Egyetem Rádiónavigációs Laboratóriumában, és az újságírók számára tartottak egy bemutatót, ahol azt akarták demonstrálni, hogy viszonylag egyszerű átvenni az irányítást egy ilyen repülő fölött.

A bemutatón egy olyan trükköt alkalmaztak, amikor a drón GPS-es helyzet-meghatározójának vevőjét csapták be, és olyan fals adatokat küldtek neki, hogy az – ha hagyták volna – öngyilkos módon földbe is csapódhatott volna, de Todd Humphreys, a csapat vezetője szerint ez csak az egyik módja a drónok meghackelésének. Az egyszerű zavarásra használható, már rég piacon lévő eszközök, a jammerek után megjelent fejlettebb technológia, a hamis adatokat küldő szerkezet (spoofer) állítása szerint nem igazán drága dolog, a legfejlettebb, amit ő ismer, ezer dollárból kihozható.

Az bizonyára nem véletlen, hogy mind a kutatók, mind az újságírók mostanában fordulnak a téma felé, egyrészt ugyanis a civil eszközöknél jóval fejlettebb, titkosított GPS-adatátvitelt használó amerikai katonai UAV-ot az irániak állítólag hasonló módon szerezték meg tavaly, másrészt pedig – ahogy korábban az IT café is beszámolt róla – a feltámadó igények kielégítése érdekében a civil és hatósági felhasználás szabályozásán már dolgozik a szövetségi légi felügyelet (Federal Aviation Administration – FAA).

A történések értelmezése azonban már mind a Fox Newst, mind a kutatókat jól jellemzi: Humphreys szerint a terrorveszély miatt kell aggódni, ugyanis ha a következő öt-tíz évben megjelenik a várt 30 ezer civil drón a légtérben, akkor, elsősorban a nyitott GPS-kommunikáció miatt, azok mindegyike potenciális, az amerikaiak ellen felhasználható rakétának tekinthető, és a kutató nem felejti el megemlíteni szeptember 11-ét sem. Humphreys elmondta azt is, hogy tartottak már egy jól sikerült bemutatót a belbiztonságiaknak is (Department of Homeland Security – DHS), akik dolgoznak ugyan a „spoofing” problémájának megoldásán, ám annyira alulfinanszírozottak ezek a kutatások, hogy a közeljövőben nem várható eredmény.

Azóta történt

Előzmények